Mogu li se uzimati zajedno antidepresivi i levotiroksin – hormon štitnjače?

Pojedini lijekovi ako se uzimaju zajedno mogu utjecati na djelovanje drugog lijeka s kojim se uzimaju. Tako i levotiroksin ako se uzima s pojedinim vrstama antidepresiva može dovesti do pojačanog djelovanja svakog lijeka. Maprotilin i amitriptilin su antidepresivi kod kojih su se najčešće javljali pojačani učinci uzimanja s levotiroksinom.

Smiju li se uzimati antidepresivi s levotiroksinom?

Ponekad se i dodaju hormoni štitnjače uz antidepresive iako je sama funkcija štitnjače uredna kako bi se poboljšao učinak antidepresiva.
Ako se radi o smanjenoj funkciji štitnjače tj. hipotireozi, takvo stanje može dovesti i do anksioznosti, odnosno depresije.

Utječu li antidepresivi na štitnjaču?

Antidepresivi mogu potaknuti slabljenje funkcije štitnjače ili hipotireozu tako što mogu utjecati na sintezu hormona štitnjače, odnosno smanjuju raspoloživost joda koji je potreban za stvaranje hormona štitnjače (triciklički antidepresivi).
Međutim antidepresivi ne spadaju u skupinu lijekova koji utječu na apsorpciju hormona štitnjače u probavnom traktu.

Je li anksioznost uzrokovana uzimanjem hormona štitnjače?

Hipotireoza može uzrokovati anksioznost i depresiju. Uzimanje nadomjeska hormona štitnjače smanjuje u tom slučaju simptome depresije i anksioznosti.

Uzrokuje li poremećaj štitnjače anksioznost i panične napade?

Osobe kod kojih je prisutna pretjerana aktivnost štitnjače tj. hipertireoza mogu osjetiti iznenadnu napetost i anksioznost, te se mogu javiti i napadaji panike, nestrpljivost, mogu pretjerano reagirati na uobičajene situacije u obitelji i društvu, čak mogu biti pretjerano osjetljivi na buku.

Zaključno:

Prije, te nakon početka liječenja antidepresivima potrebno je kontrolirati hormone štitnjače, te prilagoditi dozu ako osoba već uzima hormone štitnjače, a ako se pokaže smanjena funkcija štitnjače nadomjestak hormona će doprinijeti poboljšanju stanja depresije, odnosno anksioznosti.

Prim.dr.Sunčica Andreja Rogan, dr.med.
Specijalista nuklearne medicine
Poliklinika Medikol