Štitna žlijezda ima važnu ulogu u razvoju djeteta i njegovih neuropsiholoških osobina. Upravo zato, u slučaju izostanka, ili neprimjerenog liječenja, disfunkcija štitnjače može imati teške posljedice na fizički i psihički razvoj djeteta. ‘Majke često nisu svjesne negativnih posljedica koje nepravilan rad štitnjače može imati na njihovu plodnost i trudnoću. Upravo radi toga, potrebno ih je educirati i informirati kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje ali i pravilan razvoj njihovog djeteta’, izjavila je Yvonne Andersson, predsjednica Međunarodnog udruženja za štitnjaču.

Glavni uzroci problema sa štitnjačom kod djece su da mogu biti rođena s nedostatno funkcionalnom štitnjačom ili se disfunkcija može razviti u slučaju premalog unosa joda u organizam s hranom, autoimune bolesti (npr.Hashimoto tireoiditis ili Gravesova bolest) ili ozljede štitne žlijezde. Problemi sa štitnjačom su često i nasljedni te je potrebno obratiti pozornost na djetetov razvoj i u slučaju poremećenog rada štitnjače započeti s terapijom što ranije.

Najčešći simptomi hipotireoidizma kod djece su produžena žutica kod novorođenčadi, usporen rast kostiju i zubi, problemi s učenjem, zakašnjeli pubertet dok su najčešći simptomi hipertireoidizma promjene u ponašanju i uspjehu u školi, nesanica, nemir i iritabilnost. Ako je djetetu dijagnosticiran poremećaj rada štitnjače potrebno je provoditi jednostavnu pretragu tj. kontinuirano svakih tri do šest mjeseci provjeravati razinu hormona štitnjače i TSH u krvi.