Rano otkrivanje bolesti štitnjače može pomoći pri izbjegavanju neugodnih tegoba i spriječiti opasne komplikacije. Iako se dijagnosticiranje obavlja putem analize uzorka krvi i skeniranja štitnjače, moguće je izvesti i samopregled kod kuće.

Za to su vam potrebni ogledalo i malo vode.

1. korak

Stanite ispred ogledala tako da jasno vidite svoj vrat. Obratite pažnju na područje između Adamove jabučice i ključne kosti. Na tom se području nalazi štitnjača.

2. korak

Nagnite glavu unatrag tako da vam je podbradak uperen prema gore, na način da i dalje vidite područje između Adamove jabučice i ključne kosti.

3. korak

Popijte malo vode. Dok gutate, promatrajte spomenuto područje. Pogledajte primjećujete li što neuobičajeno, kao što je izbočina, ili oteklina (ne računajući Adamovu jabučicu). Ponovite ovaj postupak nekoliko puta da vam nešto ne promakne.

4. korak

Popijte još vode. Ovoga puta popipajte područje između Adamove jabučice i ključne kosti dok gutate. Nakon što ste progutali, nastavite dodirivati to mjesto i provjeravati ima li ikakvih izbočina ili oteklina.

5. korak

Ukoliko ste primijetili bio što neuobičajeno, izbočinu, ili oteklinu, svakako posjetite liječnika. Možda nije ništa ozbiljno, a možda se radi o bolesti štitnjače ili, u najgorem slučaju, čak i o tumoru. Liječnik će obaviti daljnje pretrage i  odrediti vam terapiju, bude li potrebna.

Izvor: http://www.centar-zdravlja.net/