Primjećujemo vremenske prilike i neprilike, osjećamo promjene temperature i tlaka zraka, uočavamo ciklične promjene u biljnom svijetu. Često se zaboravi da su i ljudi dio prirode i da su kao takvi podložni promjenama paralelno s onima u prirodi.

Jesen kao godišnje doba smjestilo se nakon promjenjivog proljeća i toplog ljeta, a prije hladne zime. Donosi nam vlažnije i hladnije vrijeme, usporavajući sve u prirodi i pripremajući se za zimu. Ista stvar je i s ljudskim organizmom. Štitnjača u jesen uglavnom proizvodi količine hormona dovoljne za funkcioniranje organizma, no dolaskom hladnijeg vremena rastu energetske potrebe organizma što se manifestira porastom koncentracije hormona tireotropina (TSH).

Hormoni štitnjače djeluju na razini staničnog i bazalnog metabolizma i kao takvi osjetljivi su na temperaturne promjene. Upravo zbog toga, čest simptom disfunkcije štitne žlijezde je pretjerana osjetljivost na hladnoću ili navale vrućine i znojenja.

Štitnjača u jesen može zahtijevati povećane doze nadomjesne terapije sintetskim ili prirodnim hormonima kako bi se organizam pripremio na hladnije razdoblje.

U jesen se češće preporučuje specifična suplementacija, kako bi se olakšalo štitnjači i organizmu i cijelosti. Pritom se naglasak stavlja na vitamine A, D, C, E i B-kompleksa, te na antioksidanse, pogotovo kod pacijenata koji imaju i autoimunu bolest. Preporučuje se raznovrsna mediteranska prehrana, korištenje začina u kuhinji, te dovoljan unos tekućine, pogotovo u prvom dijelu dana.

Povećane potrebe organizma za energijom, osim nadomjesnom terapijom, mogu se zadovoljavati i svakodnevnom tjelesnom aktivnošću. Iskoristite jesen kao pripremno razdoblje za zimu, što ona zapravo i jest. Osigurajte funkcioniranje organizma na višoj energetskoj razini, kako bi zimu proveli zdravi i efikasni, bez potrebe za “zimskim snom”.

Izvor stitnjaca.com