Od početka krize s virusom COVID-19 pitamo se jesu li osobe s autoimunom bolesti štitnjače podložnije oboljenju s koronavirusom, misleći pritom da li su imunokompromitirane.

Naglašavamo ovdje – NISU.

Naime, osobe oslabljenog imunološkog sustava – imunokompromitirani, su bolesnici s leukemijom, limfomom, oboljeli od HIV odnosno side, osobe koje uzimaju visoke doze steroida, te lijekova iz skupine imunomodulatora (lijekovi za onkološke bolesti, za reumatoidni artritis, multiplu sklerozu, lijekove koji se koriste nakon transplantacije organa). Dio imunološkog sustava koji je odgovoran za Hashimotov tireoiditis odvojen je od sustava koji se bori protiv virusnih bolesti.

Utječu li lijekovi koje koristimo u liječenju bolesti štitnjače (L-tiroksin, na našim prostorima Euthyrox, Letrox, Novothyral, propiltiouracil, athyrazol) na supresiju imunološkog sustava?

Ne, navedeni lijekovi nisu imunomodulatori, znači ne mijenjaju niti oslabljuju imunološki sustav. Jedino izuzeće su kortikosteroidi to ako se uzimaju u višim dozama, najčešće kod osoba s hipertireozom i izraženim očnim simptomima.

Također, lijekovi koji smanjuju rad štitnjače kod hipertireoze nisu povezani s povećanim rizikom infekcije, iako terapija npr. Athyrazolom može dovesti do naglog pada bijelih krvnih stanica, te se posljedično brzo razviju upalni procesi (upala grla, mali ulkusi po ustima i grlu, povišena temperatura, odnosno bolest koja sliči gripi). Međutim ta nuspojava tiamazola je u populaciji rijetka (0,2-0,5%), te u slučaju pojave gore navedenih simptoma neće je biti moći bez testiranja razlučiti od infekcije novim korona virusom.

Hipertireoza i virusna oboljenja

No, zato je najvažnije da pacijenti, koji su na takvoj terapiji, točno slijede propisane upute kako bi bolest bila što je moguće pod boljom kontrolom, te da budu u kontaktu sa svojim liječnikom koji je propisao terapiju, ili prvim dostupnim liječnikom koji će vas znati uputiti što raditi, obzirom na moguću ograničenu dostupnost zdravstvenog sustava u ovom trenu.

Napominjemo,  trenutno nema dokaza da su i osobe s „loše reguliranom“ bolesti štitnjače podložnije virusnim infekcijama. Stoga je najvažnije za sve, pa i za bolesnike s hipertireozom na terapiji da se u ovom trenutku poštuju izrečene preporuke o izolaciji i provođenju mjera ograničenog kretanja, pranja ruku, te dezinfekcije.

Također, za sada nema dokaza da su osobe kod kojih je provedena radioterapija ili operacija štitnjače radi dobroćudnih promjena rizična za dobivanje virusne infekcije, pa tako i infekcije s COVID-19.

Možemo li očekivati promjene hormonalnog statusa štitnjače u oboljelih od korona virusa COVID-19?

Odgovor na ovo pitanje ćemo sigurno pričekati dok se skupe sva saznanja o virusu, no kod oboljenja sa SARS virusom koji uzrokuje zatajenja više organa, utvđene su niske vrijednosti hormona štitnjače T3, T4 , te TSH. Slična promjena je utvrđena i kod osoba koje su bile inficirane i Epstein-Barr (EBV) virusom, te drugim virusnim infekcijama.

Međutim, još nije potvrđena jasna obuhvaćenost tkiva štitnjače virusom SARS-a.

Prim.dr. Sunčica Andrja Rogan, dr.me.

Specijalista nuklearne medicine

Poliklinika Medikol