Spremni ste promijeniti prehrambene navike, kako biste hranom ojačali štitnjaču, ali ne znate kako pravilno kombinirati namirnice?

Onda vam može pomoći primjer jelovnika za jedan dan, koji se nalazi u knjizi dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave štitnjače”.

Kroz 3 obroka savršeno su izbalansirane namirnice koje će vam osigurati hranjivost i zaštitu od upala, okrijepu, prirodnu energiju te izvrstan okus u kojem ćete uživati tijekom cijelog dana.

Doručak

Kvinoja s jabukom, cimetom i orasima + čaša svježeg soka od ananasa

Sastojci: (za 1 osobu)

  • 70 g bio kvinoje
  • bio rižino mlijeko – dodajte na kraju kuhanja
  • 1/2 jušne žlice suhih brusnica
  • 1 zelena jabuka, naribana
  • ½  jušne žlice narezanih badema
  • 1 desertna žlica meda
  • 1 jušna žlica miješanih sjemenki (sezamove, suncokretove, bučine)
  • prstohvat cimeta

Priprema: 

Kvinoju stavite u posudu u koju ste dodali dvostruku količinu vode te kuhajte oko 15 minuta.

Nemojte miješati kvinoju tijekom kuhanja, jer se neće podjednako skuhati.

Kada je kuhana, dodajte suhe brusnice i mlijeko, 1 do 2 minute sve zajedno kuhajte, te sklonite s vatre.

Kada se blago ohladi, dodajte naribanu jabuku, bananu,cimet, med i sve lagano promiješajte te stavite u zdjelu

Po vrhu pospite sa sjemenkama i orasima.

Ručak

Varivo od mahunarki s morskim algama 

Sastojci: (za 4 osobe)

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 2 jušne žlice morskih algi
  • 50 g slanutka
  • 150 g crvenog ili bijelog graha
  • 2 veća nasjeckana luka
  • 1 čajna žlica kurkume

Priprema: 

Preko noći natopite slanutak i grah.

Ako zaboravite, ujutro ove sastojke potopite u vodi i ostavite neka odstoje oko 5 sati.

U posudi za kuhanje propirjajte luk, dodajte mahunarke i zobene pahuljice te sve prelijte vrelom vodom.

Dodajte kurkumu i začinite.

Kuhajte oko sat vremena (možete i par minuta duže), ali uz često miješanje.

Morske alge operite, dodajte varivu i kuhajte zajedno još 10 minuta.

Po želji, varivu možete dodati malo crvene paprike u prahu te svježe nasjeckani češnjak.

Večera

Smirujuća salata od miješanog povrća 

Sastojci: (za 2 osobe) 

  • 1 naribana mrkva
  • zelena lisnata salata
  • naribani korijen celera
  • ½  krastavca
  • 4-5 žlice smeđe ohlađene riže (basmati)

Priprema: 

Pomiješajte sve sastojke i začinite ih sokom od limuna i maslinovim uljem.

Ova salata izvrsno je jelo niskog glikemijskog indeksa i glikemijskog punjenja.

Više recepata pronađite u e-knjizi dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave štitnjače”.

preneseno s: http://alternativa-za-vas.com/