Merck Serono – biofarmaceutska divizija tvrtke Merck iz Darmstadta, predstavila je s Međunarodnom federacijom štitne žlijezde 5. međunarodni tjedan štitne žlijezde održan od 20. do 26. svibnja. Kampanja pokrenuta radi povećanja svjesnosti o poremećajima štitne žlijezde uključivala je niz skupova za informiranje javnosti i edukacijske aktivnosti, a ovogodišnja teme programa bile su štitna žlijezda i neplodnost.

Naime, više od 300 milijuna ljudi u svijetu pati od problema sa štitnom žlijezdom što ima za posljedicu razne poremećaje, a jedan od njih je i neplodnost. Svjetska zdravstvena organizacija smatra neplodnost problemom javnog zdravlja uz procijenjenih 70 milijuna parova koji se suočavaju s neplodnošću. Prema jednom češkom preglednom članku, oko 25 posto neplodnosti žena uzrokovano je poremećajem štitne žlijezde.

‘Disfunkcija štitne žlijezde se često previđa kao uzrok, a Međunarodni tjedan štitne žlijezde 2013. posvećen je povećanju svjesnosti o povezanosti disfunkcije štitne žlijezde i neplodnosti.’, rekla je direktorica aktivnosti Merck Serona, Belen Garijo.

Hormoni štitne žlijezde uzajamno su povezani sa ženskim i muškim spolnim hormonima. Previše ili premalo hormona štitne žlijezde može imati negativan učinak na plodnost žena i muškaraca. Prema statističkim pokazateljima, kod 35 posto parova nemogućnost začeća uzrokovana je neplodnošću žene, a kod 30 posto neplodnošću muškarca, dok su kod 20 posto parova neplodna oba partnera. Ako problemi sa štitnom žlijezdom uzrokuju poteškoće sa začećem, tada liječenje poremećaja štitne žlijezde može ponovno uspostaviti plodnost.

Kada je 2009. godine pokrenut Međunarodni tjedan štitne žlijezde, aktivnosti su provedene u više od 30 zemalja u suradnji s lokalnim udrugama pacijenata i članovima medicinske zajednice. Danas u kampanji sudjeluje više od 40 država, a informacije se dočekuju s velikim zanimanjem, dok su Internetske stranice Međunarodnog tjedna štitne žlijezde (www.thyroidweek.com) dostupne na 11 jezika.