Psorijaza, ljuskavica ili bolest osipa je relativno česta kronična kožna bolest koja pogađa oko 1-3% ljudi. Najčešće pogađa osobe svijetle puti te ju karakteriziraju česte promjene pogoršanja i poboljšanja stanja na koži oboljelih. Psorijaza se pojavljuje u obliku crvenih žarišta na koži koja su nekad popraćena svrbežom, peckanjem ili boli te su prekrivena bijelim, suhim ljuskicama. Žarišta se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a najčešće pogađaju laktove, koljena i trup.

Psorijaza je doživotna bolest koju je moguće kontrolirati terapijom, ali nije zarazna. Do pogoršanja stanja mogu dovesti razni okolišni čimbenici, mentalno zdravlje oboljelih, ozljede, virusne ili bakterijske infekcije, pretilost, konzumacija alkohola, nedostatak vitamina. Ozbiljniji oblici psorijaze mogu se pojaviti kod osoba sa smanjenim imunitetom.

Tipovi i oblici psorijaze

Psorijaza se može pojaviti u dva tipa što ovisi o dobi osobe. Tip I je nasljedna psorijaza koja se pojavljuje u dobi do 40. godine života i radi se o težem obliku psorijaze. Tip II je oblik psorijaze koji se pojavljuje sporadično i u kasnijoj sobi te nije nasljedan. Točan uzrok ovog tipa nije još poznat no istraživanja ukazuju na to da je povezan s problemima imunološkog sustava i T-stanica.

Osim navedena dva tipa, razlikujemo i nekoliko kliničkih oblika psorijaze: kapljičasta psorijaza, pločasta vulgarna psorijaza, psorijaza noktiju, inverzna psorijaza i artropatska psorijaza. Ovi oblici zahvaćaju razne dijelove tijela te se simptomi mogu pojaviti na noktima, vlasištu, spolnoj regiji, ali i na zglobovima. Među njima je najteži oblik psorijaze artropatska psorijaza koja zahvaća 30% oboljelih. Najteži oblici mogu dovesti i do trajne deformiranosti zglobova.

Liječenje psorijaze

Pri pojavi prvih žarišta potrebno je kontaktirati dermatologa kako bi se na vrijeme moglo reagirati i započeti s terapijom koja može pomoći u izbjegavanju daljnjih promjena na koži. Posebno je alarmantno kada se uz žarišta pojavljuje bol ili nelagoda te ako je zbog psorijaze otežano obavljanje uobičajenih poslova.

Liječenje psorijaze može se obavljati lokalno ili sustavno, a ovisi o obliku psorijaze. Kod lokalnog liječenja uklanjaju se ljuskice koje se stvaraju na žarištima te se nakon toga nastavlja terapija kortikosteroidima, cignolinom, katranom, derivatima D3 vitamina, tazarotenom, fototerapijom ili naftalanom. Sustavno terapija psorijaze koristi fotokemoterapiju, metotreksat, ciklosporin ili retinoide.

Osim terapija važno je da oboljeli održavaju dobro opće zdravlje pravilnom prehranom, adekvatnim periodima odmora i vježbanja te brzim liječenjem infekcija. Također se preporučuje i svakodnevno kupanje prirodnim sapunima i korištenje hidratantnih krema te izbjegavanje ribanja kože koje može dodatno nadražiti kožu i dovesti do izbijanja novih žarišta.

U Poliklinici BINOVA nudimo razne terapijske mogućnosti koje uz naše dermatologe možete prilagoditi svojim potrebama.