Brazilski oraščići jako su ukusni i hranjivi. Sadrže veliki udio masti, pa ih je najbolje čuvati u hladnjaku da se ne pokvare. Količina od 28 grama brazilskih oraščića sadrži 185 kalorija, četiri grama proteina, tri grama ugljikohidrata i dva grama vlakana (što je 8 posto RDA – preporučene dnevne količine) te osigurava 5 posto RDA kalcija i 4 posto željeza.

No, budite oprezni kod njihove konzumacije jer sadrže više selena nego bilo koja druga namirnica. Udio toga elementa u tragovima toliko je visok da se, ako ih često jedete, možete otrovati. Dokle god povremeno konzumirate samo nekoliko, brazilski oraščići su dobar izvor hranjivih tvari, vitamina i nezasićenih masti, piše portal Livingstrong. Nedostatak selena, pak, može uzorkovati anksiozne poremećaje, astmu, depresiju, srčane bolesti, reumatoidni artritis i dr.
Blagotvorno djelovanje selena na organizam
Količina od 28 g brazilskih oraščića sadrži 27 posto RDA magnezija koji pomaže kod rada mišića, proizvodnje proteina i apsorpcije energije iz hrane. Također, sadrži 25 posto RDA bakra koji pomaže tijelu pri apsorpciji željeza, održavanju kostiju, zdravlju vezivnog tkiva, podržava rad štitnjače, potiče proizvodnju melanina te zaštititi i reparaciji tkiva. Osim toga, sadrži i 20 posto RDA fosfora što je krucijalno kod zdravlja kostiju i zubi. Također, sadrži mangan, cink, vitamin E, kalij i riboflavin.
Da biste smanjili rizik od srčanih bolesti, Američka Agencija za hranu i lijekove (US Food and Drug Administration) preporučuje konzumaciju 42.5 grama brazilskih oraščića u sklopu prehrane s malo zasićenih masti i kolesterola.
Kad konzumirate selen, on se poveže s proteinima te čini popuno novi spoj nazvan selenoprotein. Kao njihov sastojak, selen proizvodi antioksidanse, regulira hormone štitnjače te podržava rad imunološkog sustava. Znanstvenici su otkrili 25 vrsta selenoproteina, no ne i funkciju svakoga od njih. Na temelju smještaja u tijelu mogu imati ulogu u metabolizmu mišića i razvoju spermija, tvrde u institutu Linus Pauling.
Ne jedite previše brazilskih oraščića!
Količina selena u bilo kojoj hrani koja sadrži biljke varira ovisno o njegovim razinama u tlu gdje je dotična bila zasađena. Brazilski oraščići dolaze s drveća koja rastu na bogatom tlu amazonske džungle. Ilustracije radi, 28 grama, što je otprilike šest oraščića, sadrži 543.5 mikrograma selena. A RDA selena je samo 55 mikrograma. Znači, vi konzumacijom šest brazilskih oraščića pojedete 22 badema i 32 kikirikija u istoj porciji (28 g).
Najviša količina selena koju možete konzumirati u jednom danu zove se podnošljiva gornja razina unosa (UL) i iznosi 400 mikrograma. Ako pojedete više od toga, otrovat ćete se selenom, tj, oboljet ćete od selenoze čiji su simptomi: gubitak kose, osip na koži, mučnina, proljev, umor i promjene raspoloženja. Ako pravovremeno ne reagirate odlaskom liječniku, stanje vam se može pogoršati do neuroloških simptoma, respiratornog distresa te zatajenja bubrega i srca.
Prilikom konzumacije brazilskih oraščića trebate biti uistinu oprezni te imati u vidu da i druge namirnice sadrže selen. Stoga, pripazite da ih ne kombinirate s, primjerice, žutoperajnom tunom koja sadrži duplu dozu RDA selena. Također, mnoge vrste ribe, govedine, svinjetine i piletine sadrže više od 20 posto RDA u jednom obroku. Ostali bogati izvori selena su: svježi sir, jogurt, smeđa riža, pečeni grah, zobena kaša, špinat, jaja, integralne žitarice, žitarice i mliječni proizvodi.
Preneseno s portala naturala.hr