Ne postoji osoba koja čitajući ovaj tekst ne može reći da se nikada u životu nije susrela s komentarima na račun svog izgleda ili pak životnih izbora. Jer, najiskrenije rečeno, svi smo barem jednom bili u situaciji da nekome namjerno ili nenamjerno kažemo ili napišemo nešto “neprimjereno”.

Cockta, od samih početaka ima jasan cilj – nedvosmisleno podržava slobodu, slobodno izražavanje i pravo na izbor. Vjerujemo da to već svi znaju. Novom kampanjom „Tvoje tijelo. Tvoja stvar”, mnogima omiljeni brand pića ohrabruje tinejdžere i mlade ljude da zauzmu stav kako je njihovo tijelo doista samo njihova stvar te da se ne osvrću na pogrdne komentare koje doživljavaju svugdje, a posebno na internetu. Iz tog razloga, društvene mreže postale su jedinstveno mjesto gdje je Cockta odlučila stišati uvrede i ružne riječi na kanalima gdje se one najčešće pojavljuju – na Instagramu, YouTubeu, Facebooku i Twitteru.

 

Svi nosimo odgovornost za izgovorene riječi, a one imaju različitu težinu za svakog pojedinca, zar ne?  Dok tražite odgovor na ovo pitanje, razmislite i o predrasudama i (ne)namjernim osudama koje ste možda i sami osjetili u trenucima kada ste pisali određeni komentar, ne razmišljajući o posljedicama.

„Tvoja Cockta. Tvoja stvar”  prepoznatljiv je slogan već nekoliko godina, a njegova ekstenzija ‚‚Tvoje tijelo. Tvoja stvar” omogućila je Cockti da pokrene raspravu  o tri teme koje su iznimno važne za društvo, ali i da pronađe odgovor na pitanje Kako društvo može odlučiti što je dobro za TVOJE tijelo?

Kampanju je podržalo šest ambasadora iz Slovenije, Hrvatske i Srbije koji žive Cockta vrijednosti i imaju vlastita iskustva s navedenim temama. U materijalima koji su korišteni predstavljeni su stvarni, tužni i pogrdni komentari s kojima su se suočili iz dva posve drugačija kuta, ali uvijek s ključnom porukom “Moje tijelo, moja stvar”.

Pozivamo vas da pogledate videozapise i još jednom promislite što možete promijeniti u stavu prema svojem tijelu i odnosu prema drugima.

LUCIJA LUGOMER I LEA DAVOGIĆ

Osobe koje za nečiji ukus imaju višak kilograma ili su premršave često dobivaju komentare osude što ih vodi do raznih psiholoških stanja i utječe na njihovo samopouzdanje što može ostaviti trajne posljedice.

IVA RADOJEVIĆ I NINA MIHAS

Osobe i parovi se ponekad odluče ne imati djecu iz sebi poznatih razloga. Za što im točno treba suditi? S druge strane, žene često odustaju od djece jer nailaze na osudu da ga neće moći same podizati ili da to nije za njih – kako točno netko procjenjuje snagu žene i sposobnosti za majčinstvo?

ALEKSEJA POTISK I MIŠA BAČULOV

Je li djevojka ovisnica o drogama ako ima tetovaže? Je li dečko manje vrijedan ako je posvetio život treninzima? Predrasude se prenose generacijama i otežavaju im svakodnevicu u kojoj žive.

I za kraj…

Važno je biti svjestan da će uvijek biti negativnih, neprimjerenih i degutantne komentare. Međutim, kako bismo zajedno napravili razliku, počnimo o tome govoriti jasno i glasno.

Samo društvene rasprave o ovim važnim temama mogu dovesti do toga da se predrasude i komentari smanje, kao i da mnogi promisle o tuđim osjećajima prije nego što nešto izgovore.

Bez obzira na to kako izgledate i kako govorite, najvažnije je da znate, da sloboda dolazi kad živite svoje autentično “ja”.