Danas su bolesti štitnjače jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema koji zahvaća značajan dio populacijenaročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života, osobito žene (svaka treća žena ima čvor u štitnjači; svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitnjače; Hrvatska je jedna od zemalja s najvišom godišnjom incidencijom karcinoma štitnjače u svijetu 10/100.000 stanovnika godišnje).

S bolestima štitnjače povezano je i dugogodišnje, nerijetko i cjeloživotno uzimanje hormonske terapije te redovite liječničke kontrole što u bolesnika često izaziva određene probleme, kako psihološke tako i socijalne i druge prirode. Živjeti s bolestima štitnjače zahtjeva kako od samog bolesnika tako i od njegove obitelji, radne okoline te cjelokupne društvene zajednice aktivan angažman u poboljšanju kvalitete života oboljele osobe.

KAKO PROVODITI SAMOPREGLED ŠTITNJAČE

– u 5 jednostavnih koraka

Rano otkrivanje bolesti štitnjače može nam pomoći da izbjegnemo neugodne tegobe i opasne komplikacije. Iako se glavnina dijagnostike obavlja putem analize uzorka krvi i skeniranja štitnjače moguće je učiniti i samopregled kodkuće. Za to su nam potrebni ogledalo i malo vode.

  1. stanite pred ogledalo tako da jasno vidite svoj vrat. Obratite pažnju na područje između Adamove jabučice i kljucne kosti jer se tamo nalazi štitnjača.
  2. nagnite glavu unatrag tako da je brada usmjerena prema gore a da još vidite područje gdje se nalazi štitnjača.
  3. popijte malo vode. Dok gutate promatrajte spomenuto područje. Pogledajte ima li čega neuobičajenoga kao što jeizbočina ili oteklina (ne računajući Adamovu jabučicu, naravno). Ponovite ovaj postupak nekoliko puta.
  4. popijte još vode. Ovaj put opipajte navedeno područje dok gutate a nastavite opipavati i nakon gutanjaprovjeravajući ima li kakvih izbočina ili oteklina.
  5. ako ste primijetili bilo što neuobičajeno svakako se obratite liječniku. Možda to nije ništa ozbiljno a možda se radi o nekoj od bolesti štitnjače. Liječnik će učiniti daljnje pretrage i odrediti Vam terapiju, bude li potrebna.

U svijetu se od 1995. godine obilježava 25. Svibnja kao Svjetski dan štitnjače odnosno Tjedan svjesnosti o bolestima štitnjače. Obilježavanje ovog dana, čiji je inicijator krovna svjetska asocijacija udruga za bolesti štitnjače Thyroid Federation International, podupiru i najutjecajnije svjetske medicinske organizacije kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Europsko društvo za štitnjaču (ETA), Američko društvo za štitnjaču (ATA) i mnoge druge. Cilj obilježavanja ovog dana je među građanima proširiti svijest o bolestima štitnjače, njihovoj prevenciji i liječenju.

Naša Udruga za bolesti štitnjače, koja je osnovana 2007. godine, po prvi puta javnim predstavljanjem svojeg djelovanja te promocijom problematike vezane uz bolesti štitnjače obilježava ovaj dan. Udruga za bolesti štitnjačeosnovana je i djeluje pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora (čiji je predsjednik akademik Zvonko Kusić) te uz podršku Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC „Sestre milosrdnice“, koja je referentni centar za bolesti štitnjače Ministarstva zdravlja RH.

Morana Paliković-Gruden

Predsjednica Hrvatske Udruge za bolesti štitnjače