Prije kojih pedesetak godina se za celijakiju i intoleranciju na gluten nije uopće znalo.

Znanstvenici potvrđuju kako osobe koje imaju dijagnosticiranu autoimunu bolest štitnjače, posebice Hashimoto ili Gravesovu bolest, trebaju napraviti testove na celijakiju i na intoleranciju glutena i ako se potvrdi, zauvijek izbaciti gluten iz prehrane.  Budući da se većina problema nedovoljnog lučenja hormona štitne žlijezde nalazi negdje na spektru autoimunih oboljenja, važno je shvatiti što izaziva imunološki sustav da “napada” štitnu žlijezdu. Ono što se događa je slučaj zamjene identiteta, a gluten jedan od glavnih krivaca.

Kada gluten, protein koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama, prođe kroz sluznicu crijeva i uđe u krvotok, vaš imunološki sustav će označiti strano tijelo (gluten) antitijelima za uništavanje. Problem je u tome što vaš imunološki sustav može štitnu žlijezdu zamijeniti za gluten uslijed čega ona može biti pod “napadom”.

“Gliadin, protein koji je sastavnica glutena, sličan je transglutaminazi, enzimu koji stvara kemijske veze u ljudskom tijelu. I dok je taj enzim prisutan u cijelom tijelu, ipak je zastupljeniji u štitnjači. Ako je osoba osjetljiva na gluten, imunosni sustav će napasti gliadin, ali će antitijela također napadati štitnu žlijezdu i to čak šest mjeseci nakon konzumacije glutena. To može utjecati na proizvodnju i metabolizam hormona, vašu energiju i tjelesnu težinu”, pojašnjava dr. Edvard Group iz Global Healing Centera, prenosi Naturala.hr.

Netolerancija na gluten

Većina ljudi kada govori o netoleranciji na gluten misli na celijakiju, ali to je samo jedna od manifestacija netolerancije na gluten. Istraživanja pokazuju da samo oko 10% osoba s celijakijom imaju simptome netolerancije na gluten. Približno svaka dvadeseta osoba na svijetu ima necelijačnu netoleranciju na gluten.

Iako većina osoba s autoimunim oboljenjima izbjegava gluten nekoliko tjedana i nakon toga odustaje (jer nisu sigurni je li ovaj protein uzrok njihovih problema), istraživanja pokazuju da je potrebno i do šest mjeseci kako bi se organizam oporavio od upalnog odgovora.

10 znakova da vam smeta gluten

  1. Probavne smetnje, kao što su plinovi, nadutost, proljev pa čak i zatvor (najizraženiji je kod djece nakon konzumiranja glutena)
  2. Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pileća koža”) na rukama
  3. Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten
  4. Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hashimotov tireoiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skleroderma ili multipla skleroza
  5. Neurološki simptomi, kao što su vrtoglavica ili osjećaj da nemate ravnotežu
  6. Hormonska neravnoteža
  7. Migrenske glavobolje
  8. Dijagnoza kroničnog umora ili fibromialgije
  9. Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima)
  10. Problemi s raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promjene