Mnogi ljudi sjajnu kosu, blistavu kožu i lijepe nokte pripisuju ili dobrim genima ili dobroj rutini ljepote i njege, no rijetko tko je svjestan činjenice da ovdje veliku ulogu igra i pravilna prehrana. Ljepota i zdravlje dvije su stvari na koje se odražava sve ono čime se hranimo, a zdrava prehrana našem organizmu pruža i razne nutrijente koji na nas pozitivno utječu.

Naravno, ne postoji čarobna hrana ili dodatak koji će vas zauvijek održati mladima, ali prehrana igra glavnu ulogu u tome kako brzo zapravo starite. To je zato što se naša koža, kosa i nokti neprestano obnavljaju. Upravo zato svom tijelu morate osigurati dosljednu opskrbu hranjivim tvarima, a više čitajte u nastavku.

Proteini – meso, riba, jaja, mliječni proizvodi

Vaša kosa, koža i nokti uglavnom se sastoje od proteina poput elastina, kolagena i keratina. Ovi bitni građevni elementi pružaju snagu, elastičnost i sprečavaju nastanak bora.

Stoga bi bilo dobro da u svoju prehranu uključite meso, ribu, jaja, mliječne proizvode i mahunarke jer tako ćete svom organizmu priuštiti unos visokokvalitetnih proteina. No, ako ste na ograničenoj dijeti koja zahtijeva da izbjegavate neke od ovih namirnica, možda nećete osigurati unos svih potrebnih namirnica, što će se naposljetku odražavati na vašem zdravlju i ljepoti. Imajte na umu da ako puno vježbate, vaše su potrebe za proteinima još veće.

Željezo – crveno meso, cjelovite žitarice

Umor i nedostatak energije prvi su simptomi nedostatka željeza. Osim toga, u takvoj situaciji pate i vaši nokti, koža i kosa. Koža može postati nadražena ili blijeda, a možete primijetiti i pucanje oko usta. Nokti se lako lome, razvijaju se izbočine, a u težim slučajevima mogu postati i žličasti. Može vam se pojaviti gubitak kose ili vaša kosa može postati lomljiva i beživotna.

Meso je najbolji izvor željeza, posebno ono crveno meso. Ako ste prilagođeni veganskoj prehrani, željezo možete dobiti iz cjelovitih žitarica i mahunarki, iako se ne apsorbira tako lako, no u tome vam može pomoći Vitamin C. Stoga uz obroke uzimajte neke dodatke koji su bogati vitaminom C.

Vitamin B

Bijeli kruh za doručak možete zamijeniti kruhom sa žitaricama i zobenim pahuljicama, što će povećati unos nekoliko ključnih nutrijenata. Cjelovite žitarice su bogate vitaminom E (što se smatra snažnim antioksidantom), vitaminom B i esencijalnim mastima.

Vitamin B izuzetno je važan za vašu ljepotu, a kad vam nedostaje, vjerojatno ćete imati svrbež i suhu kožu koja će sporije zacjeljivati. Nedostatak ovog vitamina također može prouzročiti svrbež vlasišta, lomljivu i slabu kosu, pa čak i njen gubitak. Vitamin B 12 također je neophodan za zdrave i jake nokte. Osim cjelovitih žitarica, vitaminom B su bogata jaja, tamnozeleno lisnato povrće, sjemenke i orašasti plodovi.

Omega-3 masne kiseline

Nisu sve masnoće loše. No, ovdje ne govorimo o prženoj hrani i pecivima. Govorimo o esencijalnim omega-3 masnim kiselinama koje dolaze iz ribe, orašastih plodova, sjemenki i drugih izvora zdrave hrane.

Ove masti se nazivaju esencijalnim jer ih tijelo ne može proizvesti samo, morate ih konzumirati, a vašem tijelu su potrebne za pravilno funkcioniranje. Omega-3 ključne su za proizvodnju određenih hormona koji su neophodni za regulaciju imunološkog sustava. Važne su za zdravu kožu jer se bore protiv upala, što je uobičajeno kod kožnih oboljenja poput akni, ekcema, dermatitisa i psorijaze.

Stoga, u svoj tjedni jelovnik ubacite masnu ribu poput lososa i tune, grickajte orašaste plodove i sjemenke ili uzmite laneno sjeme, ulje algi ili dodatak ribljeg ulja, sve to kako biste povećali unos esencijalnih masti.

Vitamin C

Našem je tijelu potreban ovaj vitamin za stvaranje kolagena. To je vlaknasto tkivo ispod površine kože koje joj daje potporu, oblik i debljinu. Iako tijelo može proizvoditi vlastiti kolagen, proizvodnja se sa starenjem postupno smanjuje.

Kada smo izloženi onečišćenju zraka i sunčevim zrakama, u koži i cijelom tijelu dolazi do štetnih reakcija oksidacije. Povećanje unosa antioksidansa može pomoći u usporavanju procesa starenja. U svoju prehranu uključite raznoliko voće i povrće te jedite cjelovite žitarice.

Naravno da je naša beauty rutina važna i za naše zdravlje, a kako bismo postigli bolje rezultate, moramo brinuti i o stvarima koje u sebe unosimo. Zdrava prehrana, unos vitamina i hidratacija bitni su elementi održavanja naše ljepote i zdravlja.