Evo što sve možete učiniti kako biste pomogli radu svoje štitnjače, ali i doskočili upornom višku kilograma.

1. Započnite dan zelenim smoothiejem!

Jutro započnite zdravim zelenim smoothiejem, koji ćete pripremiti u blenderu.

Izvrsni sastojci smoothieja za štitnjaču i gubitak kilograma su, primjerice, celer, mrkva, krastavac, korijandar (izvrstan je i za detoks od teških metala) i borovnice, koje balansiraju rad hormona štitnjače.

U smoothie svakako dodajte i neke zdrave masnoće, poput avokada ili kokosova mlijeka, koje je hipoalergeno i na koje će vaš probavni sustav dobro reagirati.

2. Izbacite bijeli šećer i procesiranu hranu

Vaša prehrana trebala bi obilovati svježim voćem i povrćem, a procesirana hrana i bijeli šećer više se ne bi trebali naći na vašem jelovniku.

Procesirana hrana i šećer, osim što dovode do pretilosti, usto uzrokuju i upalna stanja u organizmu.

3. Povećajte unos minerala selena i magnezija

Pokazalo se da upravo selen pridonosi dobrom radu štitnjače, a njegov je manjak osobito izražen kod osoba koje boluju od Hashimotova tireoiditisa.

Kako biste povećali njegov unos, konzumirajte brazilske oraščiće ili ga pak unosite putem suplemenata.

Selen ima antioksidativna svojstva te može pomoći u očuvanju štitnjače od štetna djelovanja slobodnih radikala.

Uz selen, izuzetno važan mineral za brojne tjelesne funkcije jest i magnezij. Zahvaljujući njemu nestat će i vaša tjeskoba i srčane palpitacije.

4. Izbacite gluten i mliječne proizvode iz prehrane

Mnogi oboljeli od hipotireoze istovremeno imaju i celijakiju. Pokazalo se da je upravo gluten jedan od okidača koji pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Stoga, svakako isprobajte i bezglutensku prehranu.

Napravite test tako što ćete na tri mjeseca eliminirati sve glutenske namirnice, poput tjestenine, kruha i žitarica.

Provjerite jesu li u tom razdoblju nestali simptomi, poput nadutosti i plinova, osjećate li da imate više energije i da se nekako vaši kilogrami polako tope.

Ako primijetite poboljšanje zdravstvenog stanja neposredno nakon što ste izbacili gluten, nastavite i dalje s bezglutenskom prehranom.

Također, škrobne ugljikohidrate, poput kruha, tjestenine i bijele riže zamijenite onim kompleksnim, poput zobene kaše, smeđe riže, koja obiluje mineralima, te batata ili slatkog krumpira.

S obzirom na to da su mnoge osobe osjetljive na laktozu iz mlijeka i mliječne proizvode, probajte i s njihovom eliminacijom. Osobito se to odnosi na industrijsko mlijeko i sir.

5. Uvedite svakodnevnu tjelesnu aktivnost

Za gubitak kilograma jako je važno i da svakodnevno vježbate, krećete se i budete aktivni.

Vježbanjem ćete potaknuti uspavani i usporeni metabolizam, brže ćete sagorijevati masti i kalorije, snizit ćete razine šećera u krvi te potaknuti lučenje leptina – hormona sitosti koji pridonosi gubitku kilograma.

Osim što će vam tjelesna aktivnost pomoći u detoksu i mršavljenju, i vaše će se raspoloženje poboljšati, a i razine stresa će se smanjiti.

Depresija, tjeskoba i stres neki su od faktora koji pridonose prejedanju i pretilosti.

6. Vodite računa o dostatnoj hidrataciji organizma

Kako biste potaknuli rad crijeva, smanjili nadutost i zadržavanje vode, čak i smanjili apetit, povećajte unos tekućine.

Premda neki stručnjaci preporučuju oko 8 čaša na dan, neki preporučuju još 8 čaša vode na svakih 10 kilograma viška koje biste trebali izgubiti.

 

Izvor: alternativa-za-vas.com