Vrlo često od starijih osoba čujemo kako ih muči siva mrena koja im otežava svakodnevni život. No, siva mrena ne zahvaća isključivo starije osobe, a budući da se radi o jednom od glavnih uzroka sljepoće u svijetu, saznali smo sve što je potrebno znati o sivoj mreni od prof.dr.sc. Damira Bosnara iz Poliklinike Vukas.

Što je siva mrena?

Siva mrena ili katarakta poremećaj je s kojim se uglavnom susreću osobe sa 60 i više godina života, no ugrožava i mlađe osobe, posebno dijabetičare, a može se razviti i kod primjene kortikosteroida, kod trauma oka, kod izloženosti ultraljubičastom ili radioaktivnom zračenju, ili može biti genetski uvjetovana. Čak 50% osoba iznad 65 godina ima sivu mrenu, a kod starijih od 75 godina taj postotak raste do čak 70%.

Riječ je o zamućenju prirodne leće oka koje može stvarati velike poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Jedini način uklanjanja sive mrene je operativni zahvat koji je ujedno i jedan od najizvođenijih zahvata na očima – ultrazvučna operacija sive mrene.

„Najčešći simptomi sive mrene su mutan i zamagljen vid. Također, kod pacijenta može doći i do promjene dioptrije, fotofobije (preosjetljivosti na svijetlo) i stvaranja dvoslika. Svaki od tih simptoma izrazito otežava svakodnevne aktivnosti pa čitanje, vožnja automobilom, hodanje po stepenicama ili opuštanje uz televizor postaju veoma izazovni za pacijente sa sivom mrenom.“, pojasnio je prof.dr.sc. Damir Bosnar iz Poliklinike Vukas.

Siva mrena ne nastaje „preko noći“ no ono što je za nju karakteristično, kao i za mnoge poremećaje oka, jest da je njezin razvoj bezbolan. Kada se uz to nadoveže i faktor straha od operativnog zahvata, to ponekad rezultira time da se pacijenti obrate oftalmologu s već izrazito uznapredovanom gustom mrenom. Kod takvih stanja, teže je postaviti točnu dijagnozu i sam oporavak nakon zahvata može trajati malo duže. Rješenje da se to izbjegne i da se spriječe komplikacije krije se u redovitoj kontroli i kompletnom oftalmološkom pregledu vida.

„Ako ste osoba od 60 i više godina ili spadate u rizičnu skupinu za sivu mrenu, jedini način da pojavu mrene otkrijete na vrijeme su redoviti kompletni oftalmološki pregledi koji podrazumijevaju: određivanje dioptrije, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu i širenje zjenica. Redoviti pregledi nam pružaju mogućnost ranog otkrivanja katarakte i pravovremeno djelovanje. Napredak tehnologije nam je omogućio da ne moramo više čekati da mrena „sazrije“, operativni zahvat je moguć onog trenutka kada pacijenti primijete prve simptome.“, istaknuo je prof.dr.sc. Bosnar.

Ultrazvučnom metodom do bistrog vida u Poliklinici Vukas

Ako već patite od ovog stanja, u Poliklinici Vukas mrenu možete ukloniti ultrazvučnom operacijom sive mrene. Inače, zanimljivost je da je upravo Poliklinika Vukas još prije više od 20 godina prva u Hrvatskoj započela s primjenjivanjem najmodernijih pristupa uklanjanja sive mrene. U posljednjih 25 godina stručnjaci Poliklinike Vukas obavili su više od 10 000 ultrazvučnih operacija sive mrene. Vodeći se najvišim standardima struke, i danas su predvodnici po pitanju stručnosti i moderne tehnologije, bilo da se radi o operaciji sive mrene ili drugim poremećajima vida koje ovaj liječnički tim uspješno rješava.

Osim što se ultrazvučnom metodom uklanja siva mrena, korigira se i kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te dioptrija za čitanje.

„U Poliklinici Vukas operacija sive mrene izvodi se ultrazvučno, procesom koji se naziva fakoemulzifikacija. Radi se o operativnom zahvatu u kojem se ultrazvučnom sondom uklanja zamućena prirodna leća oka i ugrađuje se bistra, sintetička intraokularna leća. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji koja se primjenjuje u obliku kapljica, u potpunosti je bezbolan i traje svega 10 do 15 minuta.“, pojasnio je prof.dr.sc. Bosnar.

Poboljšanje pacijenti obično osjećaju već dan nakon operacije, ali oporavak može trajati i malo duže ako se radi o izrazito gustoj mreni i ako je operacija bila komplicirana. Mjesec dana nakon operacije specijalist oftalmolog određuje finalnu dioptriju s obzirom na leću koja je pacijentu ugrađena.

Ako vam siva mrena narušava kvalitetu svakodnevnog života i sprječava vas da uživate u različitim aktivnostima, liječnici Poliklinike Vukas mogu vam pomoći da progledate i ponovno postanete aktivni sudionici u vlastitom životu!