Iako su poremećaji rada štitnjače češći kod žena, sve je veći broj muškaraca koje muče neugodni simptomi štitnjače. Dio muškaraca javlja se specijalistima za štitnjaču nakon rutinskog sistematskog pregleda, na kojem im je ultrazvučno detektiran čvor na štitnjači. Važno je napomenuti i to da mnogi od simptoma koji upućuju na neki od poremećaja štitnjače mogu upućivati i na neke druge zdravstvene probleme ili određene promjene u organizmu. Često se na pregled dođe nakon pregleda drugog liječnika specijaliste, primjerice kardiologa, kojem su se javili zbog ubrzanog lupanja srca ili aritmije, simptoma koji mogu biti posljedica disbalansa hormona štitnjače.

Liječnička preporuka i ženama i muškarcima, jest preventivna obrada štitnjače nakon 30. godine života, osobiti ako postoji pozitivna obiteljska anamneza na bolesti štitnjače. Preventivna obrada uključuje provjeru hormonalnog statusa te ultrazvuk štitnjače.

Hipertireoza

Hipertireoza je stanje povišenih hormona štitnjače u krvi, može se očitovati i ultrazvučno ako je uzročnik hipertireoze upalni proces ili autoimuno stanje, tzv. Graves-Basedowljeva bolest. Nekada se hipertireoza javlja nakon intenzivnih stresnih razdoblja.

Višak hormona štitnjače u krvi ubrzava metabolizam pa se hipertireoza manifestira kod muškaraca na sljedeće načine:

  • Lupanje ili preskakanje srca, pojačano znojenje
  • Ubrzana probava te značajan gubitak tjelesne težina
  • Problemi sa spavanjem, pojačana nervoza
  • Erektilna disfunkcija, smanjena kvaliteta sperme te teškoće sa začećem. Ovi simptomi specifični su za muški spol te bolesti štitnjače ne smiju biti zanemarene prilikom obrade seksualnih problema ili neplodnosti.

Prvi korak u liječenju hipertireoze su lijekovi kojima se smanjuje (supresira) aktivnost štitnjače, koje nazivamo tireostatici. Višak hormona štitnjače vodi ubrzanju metabolizma cijelog organizma te dugoročno može voditi razvoju drugih zdravstvenih stanja. Ako je došlo do oštećenja nekog organskog sustava zbog hipertireoze, potrebno je i to adekvatno tretirati medikamentoznom terapijom i/ili suplementacijom. Ako terapija tireostaticima ne pomogne u očekivanom vremenu, liječnik može sugerirati terapiju radioaktivnim jodom ili kirurško liječenje (uklanjanje jednog ili oba režnja štitnjače).

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje sniženih hormona štitnjače u krvi, koje nastaje kao posljedica stresnog izgaranja, tretmana hipertireoze (lijekovi, kirurško liječenje), ili ju može uzrokovati autoimuno stanje, tzv. Hashimotova bolest.

Manjak hormona štitnjače u krvi manifestira se usporavanjem metabolizma i funkcije niza organskih stanja, a najčešći simptomi hipotireoze kod muškaraca su sljedeći:

  • Usporen metabolizam i probava uz značajno dobivanje na tjelesnoj težini, osjećaj hladnoće
  • Pojačan osjećaj umora i veća potreba za snom
  • Sniženo raspoloženje (nalik depresivnom raspoloženju) te smanjena seksualna želja uz moguću erektilnu disfunkciju
  • Problemi s kožom, kosom i noktima

Hipotireoza se liječi supstitucijskom medikamentoznom terapijom, odnosno lijekom se nadomještava manjak hormona u krvi lijekom. Za održivo unapređenje zdravstvenog stanja, potrebna je i promjena životnog stila. To podrazumijeva prilagođavanje životnog ritma dnevnom bioritmu, reguliranje navika hranjenja te učenje konstruktivnih metoda suočavanja sa stresom.

Oba stanja valja rano detektirati i liječiti, jer dugoročno mogu ostaviti posljedice na nizu organskih sustava. S obzirom na to da je etiologija ovih poremećaja raznolika, najbolje rezultate daje inter- i multidisciplinarno liječenje.

Izvori stitnjaca.com; krenizdravo.hr