S ovim pitanjem započela je naša priča o štitnjači u jednom privatnom laboratoriju kada sam sa suprugom došla provjeriti njegovu krvnu sliku. Naime, nakon puno klasičnih muških nije-mi-ništa odgovora i s osvještavanjem grupe simptoma koje više nismo mogli ignorirati odlučili smo se za pregled kompletne krvne slike. Tijelo je duže vrijeme davalo znakove, ali mi smo to pripisivali stresu – stalna žeđ, kroničan umor, nervoza i promjene raspoloženja, naglo smanjenje tjelesne težine, probavni problemi, intolerancija na laktozu, osjećaj oticanja vrata (smetali su mu svi uži ovratnici na majicama i košuljama). Sada, kada gledam unazad, čini mi se kako sam sve to mogla prije primijetiti, ali jedna od pogrešaka bila je gledati svaki simptom odvojeno, a ne sve simptome kao cjelinu koja je pokazivala uskličnik upozorenja.

Rezultati nalaza odmah su ukazivala problem – TSH jedva iznad nule. Guglanjem pojma “nizak TSH” došli smo do prve dijagnoze – hipertireoza. Nakon prvotnog čuđenja kako je mladi muškarac obolio od hipertireoze, čija je štitnjača ubrzano radila i proizvodila veliki višak hormona, propisana mu je terapija blokatorima hormona – atirazolom. Što je i kako se s njom nositi, koje promjene donosi, kakvo je liječenje i koje posljedice ima? Samo su neka od pitanja s kojima smo došli kod specijalista endokrinologa. Zašto bi sve krenulo glatko kad može i kvrgavo – moj suprug jedne večeri dobio je veliki svrab i alergijsku reakciju na propisane lijekove. Uplašeni reakcijom tijela na terapiju, sretni smo što postoji još jedna vrsta tretmana – propiltiuracil, tablete koje su obilježile više od 2.5 godine pokušaja da se hiper rad štitnjače i hormoni dovedu u normalu. Male bijele tabletice tako su postale dio naše svakodnevice.

Nepravilan rad štitnjače donio je i nove reakcije tijela – otpadanje kose, kožne suhe mrlje po licu i veliko pitanje koje nas je mučilo – pitanje plodnosti. Pokušavajući doznati kako hipertireoza utječe na plodnost muškaraca, koja nam je bila važna kao mladom paru željnom postati roditeljima. U vrijeme istraživanja utjecaja susreli smo se s brojnim kontradiktornim informacijama koje se nažalost ne temelje na nepoznavanju i neimanju dokaza za tvrdnje o utjecaju hipertireoze kod muškaraca na plodnost. Tako su i doktori imali podijeljena mišljenja jedno su govorili da utječe, a drugi da ne utječe. Unatoč tome što nismo znali je li to jedan od uzroka, trudnoće nije bilo ni nakon 2 godine.

2 godine je prošlo i što sad?

S obzirom na to da terapija nije djelovala i rezultati se nisu poboljšavali, štitnjača i dalje divljala s radom, a vrijeme odmicalo, s doktorima smo počeli tražiti drugo rješenje. Terapija se ne preporučuje uzimati više od 3 godine i opcije koje smo imali su alternativna medicina (probali s različitim pripravcima, medicinskom glinom, čajevima i tinkturama – doduše možda nedovoljno ustrajno i dugo ali rezultata nije bilo), terapija radioaktivnim jodom ili operacija štitnjače tj. vađenje te male ali zeznute žlijezde. Terapija radioaktivnim jodom za nas nije opcija zato što je štitnjača bila prevelika i preprokrvljena (ali i zbog skepse oko djelovanja radioaktivnog joda na druge, zdrave organe) tako da je operativni zahvat bio opcija o kojoj smo razmišljali. Razmišljanje nije bilo dugo jer na zadnjem pregledu kod specijalista u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, doktor je zakazao žurnu operaciju za tjedan dana. Unatoč tome što smo znali da je to opcija za koju smo se odlučili, nekako nam je prebrzo došlo – možda i bolje jer se nismo stigli predugo brinuti…

Autor poznat redekciji