Minimalna invazivna kirurgija štitnjače

Posljednjih godina nove kirurške tehnike ulaze i u kirurgiju štitnjače. Nova tehnološka rješenja povezana su sa inovacijama kirurških instrumenata koji omogućuju da se instrumentima posebno dizajniranim za ove operacije obavi koagulacija i rezanje tkiva tijekom operacije pa nema potrebe da se krvne žile i ostala tkiva podvezuju.

Scintigrafija štitnjače pokazala je ‘topli’ čvor u gornjem polu desnog režnja te drugi ‘topli’ čvor u srednjem dijelu istog režnja i istimusu. Ultrazvučno izmjeren najduži promjer tog režnja štitnjače bio je 5,5 cm, uz značajno proširenje režnja u srednjem dijelu zbog drugog čvora.

To znači da nema potrebe da se u operacijski prostor ulazi prstima kao kod klasičnog otvorenog pristupa. Također, u pojedinim fazama operacije kada nije moguć izravan pogled na važne strukture koje treba preparirati, koristi se video-sustav i optički instrumenti uz pomoć kojih je moguće vizualizacija oku zaklonjenih struktura. Uz pomoć ovakvih tehničkih inovacija te uz veliko kirurško umijeće, minimalna invazivna kirurgija štitnjače omogućuje da se u minimalnom operacijskom prostoru radi sve što se radilo i kod klasičnih operacija.

Postoperativni ožiljak sedam dana nakon operacije.

To znači da je rez kože na vratu redovito dvostruko manji od reza kod uobičajene kirurške procedure. U određenom broju operacija štitnjače, kada je povećana štitnjača veličine 5-6 cm u najdužem promjeru, operaciju je moguće izvesti kroz rez kože dužine svega 2 cm, za razliku od klasičnog reza koji je bio dug 4 cm, pa i više. Pri tome treba istaknuti da novi kirurški pristup nije ustupak estetici, a na štetu rezultata kirurškog zahvata. Kirurški zahvat se radi u punom opsegu, te uz očuvanje svih važnih struktura oko štitnjače kao i kod klasičnog pristupa. To je imalo za posljedicu sve širu prihvaćenost ove kirurške tehnike, nakon koje post-operacijski rez na vratu dužine dva centimetra postaje jedva primjetan. Kako su žene daleko češće pacijentice kod oboljenja i operacija štitnjače, ni ovaj kozmetički efekt nije nevažan. Potrebno je istaknuti i ostale, medicinske prednosti ove kirurške metode, a to su kraće vrijeme operacije pa i potrebne narkoze, zatim značajno podnošljivija post-operacijska bol te brži post-operacijski oporavak. To znači i kraći boravak u bolnici, do slučajeva kada se ta kirurgija štitnjače radi u dnevnoj bolnici, jer i drenaža rane najčešće nije potrebna. Iste kirurške novosti primjenjive su sa velikim uspjehom i u kirurgiji doštitnih (paratiroidnih) žlijezda.

Postoperativni ožiljak dužine 2 cm, za razliku od uobičajenih postoperativnih ožiljaka koji su kod ovako povećane štitnjače dvostruko duži.

Posljednjih nekoliko mjeseci minimalna invazivna kirurgija štitnjače radi se u Klinici za bolesti uha, nosa i grla na Šalati te je na taj način operirano dvadesetak pacijenata. Veliko iskustvo u klasičnoj kirurgiji štitnjače, kao i dodatna edukacija za novu kiruršku metodu, omogućili su da se pokažu sve prednosti ove nove metode te da se uspješno radi u svakodnevnom ritmu.

Izvor: štitnjača.hr