Poznajete li ijednu osobu koja nema nijedan ožiljak na svome tijelu? Ako nisu djeca, to je prava rijetkost. Nakon operacije štitnjače te oporavka od operativnog zahvata preporučuje se posjetiti stručnjaka koji će fizioterapijskom procjenom pregledati na što je naš ožiljak, rezanje tkiva i živaca, zarastanje i skupljanje fascije, utjecalo.

Jeste li primijetili bolove u vratu ili leđima? Glavobolje?

Kada vidimo ožiljak na svom tijelu, gotovo nikada ne pomislimo na to koliko je važno da adekvatno pregledamo taj ožiljak i provedemo ciljanu terapiju zahvaćenog područja. Ožiljak je tvorevina koja nastaje nakon cijeljenja oštećenog ili ranjenog tkiva, a pojavljuju se najčešće nakon operacija, trauma ili porezotina. Iako nam se ne čini da bi nam mogli predstavljati opasnost, ožiljci mogu biti itekako štetni za naše zdravlje. Ožiljak je korisna reakcija tijela na taktilne ozljede, ali može biti opasan. Fibrozna tvorba može uzrokovati velike probleme u tom području na površini ili u dubini tijela ili u nekom drugom dijelu tijela. Preko fascije se skraćenje tkiva prenosi po cijelom tijelu i može javiti osjećaj boli, tuposti, može ograničiti pokret, poremetiti posturu ili smanjiti mišićnu masu, ali i oštetiti živac.

Stvaranjem ožiljka na koži stvaraju se i priraslice koje se hvataju za obližnje mišiće, organe, ligamente i fasciju. Adhezija sljepljuje okolna tkiva što uzrokuje smanjenje vitaliteta i funkcije a takvo tkivo postaje tvrdo, blokirano, smanjenog elasticiteta jednom riječju nefunkcionalno. Ožiljci uzrokuju i smanjenje cirkulacije što je problem kod velikog broja ljudi a oni to zanemaruju. Svi mi često mislimo ako je ožiljak malen, on je automatski i bezopasan – što nije točno. Sve ožiljke potrebno je procijeniti bez obzira koliko su mali ili koliko su stari, jer starost i veličina ne utječu na njihov potencijal blokiranosti ili potencijal za oslobađanje. Već 3 mjeseca nakon urednog zarastanja potreban je tretman ožiljka, a ne smiju se tretirati jedino u slučaju kada nisu kompletno zarasli.

Postoje dvije tehnike oslobađanja ožiljaka koje su iznimno korisne i uspješne – indirektna i direktna tehnika manualnih vještina osteopatije i miofascijalne relaksacije. Indirektna tehnika oslobađanja je površna i manje bolna te se koristi kod uvučenih i ravnih ožiljaka, dok je direktna tehnika oslobađanja dublja i bolnija i ne preporučuje se za ožiljke iznad kostiju.

Terapija ožiljaka je nužna i najdjelotvornija kod abdominalnih i prsnih ožiljaka nakon operacija carskog reza ili nekog organa a neizostavna je u terapiji nakon operacije štitne žlijezde.

Svatko od nas trebao bi kontinuirano voditi brigu o svojim ožiljcima, kako nam ožiljci ne bi štetili zdravlju i sprečavali nas u svakodnevnim aktivnostima. Svi želimo imati vitalno i pokretljivo tijelo te mladolik izgled, zar ne?

Fizikalna terapija Jadranka Brozd s više od 40 godina iskustva, specijalizirala se za procjenu posture i rehabilitaciju ožiljka. Za više informacija posjetite: www.jadrankabrozd.hr
Rezervirajte svoj termin za cjelokupnu fizioterapijsku procjenu u trajanju od 90 minuta (uključen i 1. tretman) i ovog mjeseca platite 240 kn umjesto 480 kn.