Maca (izgovara se maka) biljka je porijeklom iz Anda, područja današnje Bolivije i Perua, a raste na visini do 4.400 metara. Prema legendi, Inke su prah korijena ove čudesne biljke davale svojim ratnicima prije bitke no, s druge strane, nakon bitke uskratili macu zbog njezinog svojstva pojačanja libida.

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama kao i osobama koje imaju problema sa štitnjačom i tlakom.

Već je dugo na popisu prirodnih afrodizijaka te je nakon brojnih istraživanja prozvana prirodnom Viagrom. Dobro utječe na proizvodnju spermija i djelotvorna je kod poremećaja erekcije, ali to nisu jedine njene dobre strane.

Ženama prijeko potrebna hormonska terapija

Redovito unošenje praha korijena mace ženama pomaže u održavanju hormonalne ravnoteže. Pomaže kod bolova tijekom menstruacije, a vrlo je efikasna i kod menopauze, jer ublažava sve njene simptome (valovi vrućine i promjene raspoloženja).

Danas sve više parova vodi bitku s neplodnošću. Nakon ponekad neuspješnih tretmana tradicionalne medicine, okrenu se onoj alternativnoj i tada alternativni liječnici preporučuju macu. Uz sve to, maca jebogatija kalcijem od mlijeka pa je odlična za kosti i zube te pomaže u borbi protiv osteoporoze.

1-3 čajne žličice praha dnevno ubacite u vodu, čaj ili sok, popijte i osjećate se bolje u svojoj koži, ali i svome krevetu, a isprobajte još neke zanimljive recepte s macom.

ZA ŽENE: PMS, neredovita menstruacija, menopauza, plodnost, policistični jajnici, energija
ZA MUŠKARCE: potencija, pokretljivost i broj spermatozoida, andropauza, problemi s prostatom, plodnost, energija

 

Članak objavljen u suradnji s Tvornicom zdrave hrane.
Foto: Pinterest