Poremećaji probavnog sustava svrstavaju se među najčešće bolesti današnjice s obzirom na stil života (neredovita i loša prehrana, stres, dugotrajno sjedenje, nedovoljna fizička aktivnost), a zahvaćaju veliki dio populacije.

Sve više ljudi bori se s različitim želučanim tegobama poput gastritisa te traže pomoć gastroenterologa kako bi se riješili neugodnih simptoma žgaravice, nadutosti ili mučnina, boli u trbuhu, ali i povraćanja, proljeva, pojave krvi u stolici ili nakon nje.

Kada je potrebno obaviti pregled gastroenterologa?

U slučajevima kroničnog proljeva, zatvora, učestalih i teških žgaravica, osjećaja teže nadutosti, iznenadne i jake boli u području trbuha, rektalnog krvarenja ili pojave krvi u stolici, nejasnog gubitka tjelesne težine ili pozitivne anamneze na karcinom debelog crijeva kod članova obitelji preporučuje se gastroenterološki pregled.

Specijalist gastroenterolog po završetku obavljenog pregleda u slučaju daljnje potrebne dijagnostike, često indicira obavljanje UZV-a trbuha, kao i gastroskopiju i/ili kolonoskopiju, koje se obje mogu obaviti u kratkotrajnoj anesteziji (sedaciji) te na taj način olakšati nelagodu pacijentu.

Zašto se radi gastroskopija?

Pretraga služi za dijagnostiku stanja gornjeg djela probavnog sustava. Preporuča se učiniti u svake osobe starije od 45 godina koja ima učestalu novonastalu bol u žličici ili osjećaj nadutosti/ žgaravicu nakon uzimanja određene hrane. Bitno ju je učiniti u svake osobe neovisno o dobi koja ima osjećaj otežanog gutanja, disfagiju, pojavu krvi u stolici ili crnu stolicu poput katrana, slabokrvnost (osobito u muškaraca), gubitak na težini.

Zašto se radi ?

Pretraga služi za dijagnostiku stanja sluznice crijeva, te istovremenom odstranjivanju polipozne promjene i/ili uzimanju materijala za patohistološku analizu.

Preporuča se kao preventivni pregled iznad pedesete godine života. Kolonoskopiju treba učiniti: kod naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, s izmjenjivanjem pojave zatvora i proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojave krvi u stolici ili nakon stolice. Bitno ju je učiniti u svake osobe neovisno o dobi koja ima u krvnom srodstvu člana obitelji oboljelog od karcinoma debelog crijeva, deset godina prije pojave raka debelog crijeva u najmlađeg člana obitelji.

Medicinska oprema kojom raspolaže Poliklinika Medikol koristi i umjetnu inteligenciju

Endoskopski aparati među rijetkima u RH koriste sustav CADEYE kojim se detektiraju polipi, a prepoznaju i radi li se o hiperplastičnom (dobroćudnom) ili neoplastičnom (zloćudnom) polipu.

Poliklinika Medikol na dvije adrese u Zagrebu i Čakovcu pruža mogućnost obavljanja i kolonoskopije i gastroskopije u anesteziji uz upotrebu najsuvremenije medicinske opreme s korištenjem umjetne inteligencije u rukama iskusnih liječnika specijalista iz tog područja:

  • dr. sc. Nadan Rustemović, dr. med. specijalist gastroenterolog, subspecijalist hepatolog.  Član Američkog i Europskog gastroenterološkog društva te Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.
  • Zoran Antončić, dr. med. specijalist interne medicine i subspecijalist gastroenterolog. Član Radne skupine za ehokardiografiju HKD, Nukleusa Radne skupine za ehokardiografiju HKD te Heart Failure Association of the ESC (HFA).
  • Biljana Knežević, dr. med. specijalist gastroenterolog.

Član Hrvatskog gastroenterološkog društva, Sekcije mladih HGDa, Endoskopske sekcije HGDa

  • sc. Matea Majerović, dr. med. specijalist gastroenterologije – obavlja gastroskopiju

Član Hrvatskog gastroenterološkog društva

Također u Poliklinici Medikol možete obaviti sve potrebne pretrage prije anestezije (laboratorijska dijagnostika te pregled anesteziologa i EKG s očitanjem).

 

Za više informacija ili rezervaciju termina kontaktirajte direktno Polikliniku Medikol mailom na [email protected] ili pozivom na broj telefona: 072 12 12 12.