Ekološka poljoprivreda sve je češći izbor mladih. Ovaj je sektor u kontinuiranom porastu te nosi brojne prilike, ali i nemale izazove, što upravo mladima može dati priliku za nova iskustva.

Zna to i David Pejić (27), direktor ekološkog imanja Zrno u Habjanovcu, čiji je profesionalni put sve samo ne tipičan. U SAD-u (NYU) i Velikoj Britaniji (Sveučilište u Cambridgeu) studirao je film i filozofiju, no po povratku u Hrvatsku uvidio je kako ekološka poljoprivreda ima veliku budućnost te se odlučio za rad na eko imanju.

“S obzirom na to da dolazim iz obitelji koja ima dugu povijest rada u sektoru organske hrane, proizvodnje i edukacije, strast za ekološkom poljoprivredom je uvijek bila dio moje jezgre i koda, a nakon višegodišnjih akademskih i teoretskih izazova, praktični izazov Zrno eko imanja mi se učinio vrlo atraktivnim”, pojašnjava David Pejić.

Zrno je najstarije eko imanje u Hrvatskoj, s mnogim specifičnostima – od velikog broja kultura koje se na njemu uzgajaju i prerađuju, do vlastita pekarskog pogona i certificiranog organskog i veganskog bistroa u Zagrebu.

Izbor kultura koje uzgajamo na imanju primarno definiraju široke potrebe naše prerade, pekarske proizvodnje i Zrno bio bistroa. Sukladno tome, na imanju uzgajamo velik broj kultura od 35 do 40, ovisno o sezoni.

Široki proizvodni fokus i raznovrsno poslovanje kroz četiri grane proizvodnje, svakako su dodatan izazov, s kojim se David svakodnevno hvata u koštac…

Zrnoimanje

“Ovo je iznimno kompleksan, ambiciozan i jedinstven sustav koji je povezan i, u velikoj mjeri, zaokružen. Zrno kroz sve svoje djelatnosti proizvodi oko 130 proizvoda. Kad dodamo toj širini činjenicu da se sve proizvodi u malim serijama, od organskih sirovina i s naglaskom na zadržavanje lanca snabdijevanja unutar lokalnog sustava u što većoj mjeri, postaje jasno da su izazovi veliki. Zrno u mnogočemu funkcionira poput živućeg organizma, a razvoj takvog sistema je vrlo zahtjevan.”

Pravi kruh

Upravo je zaokruživanje proizvodnog ciklusa specifičnost i kvaliteta ovog imanja. Naporan rad, znanje i inovativno upravljanje itekako daju rezultata: Zrno bio bistro, jedini certificirani organski ugostiteljski objekt u Hrvatskoj, nezaobilazno je mjesto ljubitelja veganske hrane, dok ajvar, kiseli daikon, kupus i ostala zimnica s eko imanja Zrno osvajaju kupce autentičnim okusima. Ipak, najatraktivniji proizvod Zrna je kruh:

“Zrno organski kruh od kiselog tijesta svakako je jedan od naših najpoznatijih proizvoda. Sve počinje od receptura koje je izradio moj otac, Zlatko Pejić, prije više od 10 godina, i time započeo jedinstvene kulture kiselog tijesta koje obnavljamo i čuvamo na Zrnu još danas. Izrađujemo 12 vrsta kruha i peciva od kojih svaki ima svoju priču, ali i zajedničke standarde kvalitete i kriterije: proizvodnja s vlastitom izvorskom vodom iz arteškog bunara, 100% organske sirovine, lokalno ili vlastito mljeveno brašno te ručni rad u malim serijama.

Vjerujem da kupce našem kruhu privlači upravo taj jedinstveni spoj kvalitete sastojaka i proizvodne okoline koja utječe na sam okus i teksturu, kao i na dugotrajnu svježinu proizvoda. Riječ je o pravom i autentičnom kruhu proizvedenom na organskom imanju, bez aditiva i industrijskih sastojaka.”

Ekološka poljoprivreda je očito dovoljno izazovna i dinamična da zadovolji apetite znatiželjne mlade osobe. Činjenica da na tržištu nedostaju mnoge ekološke kulture, te dodatna znanja i prakse u eko proizvodnji, govore u prilog ovoj perspektivi.

“Potencijal i mogućnosti u organskoj poljoprivredi za mlade ljude koji su spremni na izazove i zahtjevan rad, su svakako veliki. U širem smislu, svakako nam je potreban što veći broj entuzijastičnih mladih ljudi sa sposobnošću učenja i inicijativom za preuzimanjem praksi iz drugih zemalja. S vremenom, kako unaprjeđujemo i razvijamo projekt, nadamo se da će Zrno igrati i tu, edukativnu ulogu, odnosno služiti kao lokalni primjer dobrih praksi koji može služiti kao inspiracija novom valu hrvatskih organskih poljoprivrednika”, zaključuje David Pejić.

Zrno organski kruh i druge Zrno proizvode možete pronaći u bio&bio trgovinama.