Često nismo ni svjesni da je taj podli neprijatelj uzrok psihičkih stanja u koja zapadnemo, ali i fizički vidljivih i neugodnih simptoma. Nerijetko nastupa zabrinutost nastalom situacijom, što je i posve očekivana reakcija, jer određenim promjenama na tijelu pokušavamo pronaći uzrok kako bismo ih i uklonili. Posjet doktoru završava s neočekivanim savjetom – reducirajte stres!

Predstavljamo vam 10 posljedica utjecaja stresa na naše tijelo.

1. Nečista koža

Stresne situacije potpomažu pojačanu proizvodnju masnoće, tj. sebuma i time na njenoj površini dolazi do stvaranja akni i nečiste kože. Pretjerano crvenilo, osip i dermatitis također mogu biti znakovi stresa.

2. Bolne menstruacije

Kod žena koje su pod stresom u vrijeme menstruacije dolazi do pojačanog lučenja prostaglandina, vrste hormona koja utječe na pojavu grčeva u donjem dijelu leđa i u trbuhu i tako uzrokuje bolna krvarenja.

3. Zubobolja i bolna čeljust

Neugoda i bol u predjelu čeljusti kao i zubobolja kod zdravih zubi, indikator su tjeskobe koja je vrlo često posljedica stresa.

Nerijetko u toku sna dolazi do bolova u predjelu vilice zbog nesvjesnih zagriza i stiskanja čeljusti, umjesto njenog opuštanja koje se događa kada nismo napeti.

4. Glavobolje

Česta pojava boli u predjelu vrata i tjemena nastaje pod pritiskom stresa. Ovisi o količini istog koji se nakupio u vašem tijelu, varira jačina i količina boli koju osjećate.

5. Bol i napetost u mišićima

Iznenadna i jaka bol u mišićima, a ponekad i njihovo grčenje, pogotovo tijekom noći kada se tijelo opušta, znak je borbe organizma protiv negativne energije nakupljene usred stresnih situacija.

6. Bol i pritisak u prsnom košu

Vjerojatno jedna od neugodnijih boli koju možete osjetiti, a čiju pojavu definitivno ne bi trebali ignorirati jer napadne li stres normalno funkcioniranje vašeg srčanog mišića, ono vrlo lako može dovesti do njegovog nepravilnog rada i naposljetku i do srčanog udara.

7. Pad libida

Smanjenje seksualne želje i odbijanje partnera u pogledu seksualne aktivnosti, ne mora značiti pomanjkanje emocija i problem u vašem odnosu.

Nagomilani stres u tijelu nerijetko posluži kao kočnica za seksualnu aktivnost i upražnjavanje spolnih odnosa.

8. Prejedanje i debljanje

Osjećate li neobjašnjiv poriv da svako malo doslovno trpate hranu u sebe bez da i uživate u njoj i da vam je ponekad svejedno što točno jedete već vam je jedino bitno da se najedete? To je neminovno rezultiralo i viškom kilograma? Nesvjesno se tako borite s nepodnošljivim i naizgled nerješivim situacijama koje vam je prouzročio stres.

9. Nesanica

Problemi sa snom često nastupe nakon što je organizam pod stresom. Nakupljeni problemi i situacije koje stvaraju nervozu mogu utjecati i na našu mogućnost da uredno spavamo i imamo kvalitetan san.

10. Gubitak kose

Normalan proces u životu svakog čovjeka je da dnevno izgubi od 70 do 100 vlasi kose dnevno, ako primijetite da je u pitanju više dlaka, moguće je stres kriviti za takvo što.