Postoje namirnice koje su ukusne i uvijek dostupne, ali poznate i kao moćni čuvari zdravlja, a ako znamo da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrti diljem svijeta jasno je da trebamo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zaštiti zdravlje srca. Na sreću postoje jednostavni koraci koji nam pritom mogu pomoći, a  zdrave namirnice i pravilna prehrana  na prvom su mjestu. Neke od njih mogu utjecati i na razinu krvnog tlaka, triglicerida, kolesterola te smanjiti šanse za nastanak upalnih procesa – faktora koji mogu utjecati na razvoj bolesti srca.

Kardiolog Brodie Marthaler otkriva koje namirnice odabrati za zaštitu zdravlja srca, a naš je savjet da ih što češće stavite na tanjur.

Jedite više voća i povrća

Povrće i voće su uvijek dobar izvor vitamina i minerala, a ne morate se bojati nakupljanja kilograma jer sadrže jako malo kalorija, ali i puno vlakana koji će vas zasititi i tako nećete posezati za slatkišima, mesom i drugom kaloričnom hranom. Ako tome dodamo da sadrže i velike količine vlakana, možete računati na “urednu” probavu i lakšu borbu protiv nakupljanja kilograma. Vlakna su isto tako moćan zaštitnik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Idealno je doba godine za uživanje u ovim ukusnim plodovima, odaberite one koje volite i jedite ih često!

Odaberite cjelovite žitarice

One su još jedan vrijedan izvor vlakana i brojnih nutrijenata koji igraju veliku ulogu u regulaciji krvnog tlaka pa tako i zdravlja srca, ali nude i vitamine (posebno važne vitamine B skupine ), minerale (cink, željezo, magnezij…) proteine i antioksidante koji će štititi cjelokupno zdravlje.. Njih jednostavno možete uključiti u prehranu tako da ih koristite umjesto rafiniranih proizvoda od žitarica.

Ograničite unos nezdravih masnoća

Unos prevelike količine masnoća u organizam nikada nije pametna odluka, a posebno ako želite učiniti sve što možete za zaštitu zdravlja srca. Prije svega treba obratiti pažnju na smanjen unos zasićenih masnoća, ako želite utjecati na razinu kolesterola u organizmu i tako smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Visoke razine kolesterola mogu utjecati na nakupljanje plaka na arterijama, što sigurno može povećati šanse da će doći do srčanog infarkta ili moždanog udara.

Proteine potražite u dobrim izvorima

Meso bez masnoća, piletina ili riba, mliječni proizvodi s malo masnoća i jaja neki su od najboljih izvora proteina. Neke vrste ribe sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina koje mogu pomoći kod snižavanja razine triglicerida i tako štititi zdravlje srca. Spomenimo leću ili grahorice koje su odličan izvor biljnih proteina te sadrže manje masnoća što ih čini odličnom zamjenom za meso.

Koje to namirnice kardiolozi izbjegavaju?

Ne morate biti nutricionist kako biste znali da vam jedan hamburger dnevno neće donijeti ništa dobro osim trenutnog zadovoljstva, a ono baš puno ne vrijedi kada je u pitanju zaštita zdravlja. Koju god namirnicu da poželite, vjerojatno ćete danas do nje lako doći, ali neke od njih je ipak potrebno izbjegavati ako želite ulagati u svoje zdravlje.

Mnogi se iznenade kada shvate kako su kruh i pekarski proizvodi loš odabir za zdravlje srca, ali kako sadrže natrij valja imati na umu da upravo on može utjecati na povišenje krvnog tlaka, koji je poznati uzročnik razvoja kardiovaskularnih bolesti.Umjesto kravljeg mlijeka pametno je odabrati opcije koje sadrže nezasićene masnoće kao što su sojino ili bademovo mlijeko.

Umjetna sladila koja se nalaze u dijetalnim napitcima dokazano mogu utjecati na proizvodnju važnih proteina i crijevima koji štite od pretilosti i dijabetesa – poznatih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Granola pločice koje rado grickamo između obroka mogu sadržavati šećer koji vam ne treba pa je možda pametnije zamijeniti ih čistim orašastim plodovima ili voćem.

Sad kad znamo što izbjegavati, a što dodati prehrani, preostaje uživati u svakom zalogaju jer znamo da  pritom činimo veliku stvar za svoje zdravlje.


Izvori: