Tradicionalna kineska medicina stara je više od 5000 godina. Danas je dio svjetske medicinske znanosti priznata od Svjetske zdravstvene organizacije (World Health organisation) kao i Nacionalnog instituta zdravstva (National institute of Health) te se uspješno primjenjuje za prevenciju i liječenje bolesti i izvan granica Kine.

Osobitosti kineske medicine su individualan, ali i sveobuhvatan pristup tjelesnoj, mentalnoj i energetskoj cjelovitosti pojedinca. Zasniva se na ideji protoka energije “Qi” (得氣) u organizmu. Kada „Qi“ cirkulira slobodno, neometeno protječu i krv i hranjive tvari, kojima se hrane organi, povezuju tjelesni sustavi i osigurava energetska ravnoteža unutar tijela. Neravnoteža, višak ili manjak energije, dovodi do zdravstvenih poremećaja.

Kada se tijek „Qi“-a omete ili zaustavi, nastaje bolest.

Opažajući boju lica, izgled jezika i očiju, kvalitetu pulsa i osobne anamnestičke podatke, liječnik kineske medicine, odlučuje o načinu tretmana.

Najčešća primjena:

 • Problemi kralježnice i zglobova (bolovi vrata, leđa, ruku, nogu, išijas..)
 • Sportske ozljede (istegnuća i bolovi)
 • Problemi dišnog sustava (sinusitis, bronhitis, asthma..)
 • Alergija
 • Želučane i probavne smetnje (nadutost, loša probava, gastritis)
 • Menstrualne smetnje (bolne menstruacije, neredovite menstruacije)
 • Emocionalna stanja i stres (nesanica, glavobolja, migrena, kronični umor, depresija, seksualna disfunkcija)
 • Regulacije tjelesne težine (regulacija apetita)
 • Jačanja imuniteta (oslobađanje i jačanje temeljne životne energije)
 • Regulacije krvnog tlaka i cirkulacije
 • Za opuštanje i jačanje vitalne energije i imuniteta

Tijekom tretmana moguće je:

 • nakon vađenja akupunkturne iglice moguće je lagano prokrvariti na mjestu uboda, a ponekad može nastati modrica koja nestaje za par dana
 • cupping može ostaviti masnicu koja nestaje za par dana, na mjestu gdje je bila postavljena vakuumska čašica
 • moksibustija može ostaviti kratkotrajno crvenilo kože na mjestu grijanja
 • tijekom terapije se mogu osjećati: lagana vrtoglavica, navala vrućine, ili trnci duž tretiranog područja, što je dio procesa ozdravljenja

Osnovne dijagnostičke metode kineske medicine

Razgovor:

Liječnik ispituje osobu o povijesti bolesti i sadašnjim tegobama, simptomima i
osobinama.

Opažanje:

Opaža klijentovo mentalno stanje i stanje svih dijelova tijela: kože, jezika (koji svojim oblikom, bojom i mrljama odaje stanje probavnog sustava), očiju (tzv. iridologija gdje pojedini dijelovi šarenica predstavljaju svaki pojedini organ i odaju njegovu konstituciju), držanje kralježnice, stav tijela, način hoda. Sluša glas i disanje osobe. Osjeća miris.

Provjera pulsa :

Dijagnosticira puls na obje ruke, pri čemu razlikuje 12 vrsta pulsa (3 duboka i 3 plitka na svakoj ruci). Osjećanjem arterijskog pulsa kineski liječnik doznaje stanje organa tijela i karakter bolesti.

Dodir/palpacija:

Palpacijom dodiruje i osjeća različite dijelove tijela, dlanove, ruke, ramena, vrat, kralježnicu, noge, koljena, stopala, trbuh, kožu…kako bi otkrio eventualne promjene i odstupanja tijela ili pronašao mjesto i prirodu bolesti.


Osnovne terapijske metode su

 • Akupunktura
 • Tui Na masaža
 • Moksibustija
 • Cupping
 • Qi Gong

Akupunktura

Akupunktura ((針灸) (dolazi od lat. “acus” – igla + ”pungere” – ubadati) je termin za jednu od glavnih terapijskih metoda tradicionalne kineske medicine, ali i tibetanske i indijske ajurvede. Prvi ga je upotrijebio Nizozemac Wilhelm Ten Rijn. Akupunktura je terapeutska tehnika kojom se ubadanjem igala u specifične točke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža Qi (得氣), vitalne energije koja struji kroz organizam. Drevni su kineski liječnici smatrali da životna energija putuje tijelom preko kanala, odnosno meridijana, Akupunkturne točke raspoređene su i povezane preko 12 kanala koji predstavljaju 12 organa (Zang-Fu), jednog kralježničnog kanala i jednog kanala tzv. trostrukog grijača (San Jiao).

Akupunkturnim tankim iglicama se stimuliraju akupunkturne točke na meridijanima i regulira protok vitalne energije. Temeljni princip terapije akupunkturom je osigurati stalan i dovoljan protok Qi-a, a time krvi i hranjivih tvari, unutar tijela. To pridonosi ravnoteži vitalne energije tijela i općenito dovodi do poboljšanja zdravlja smanjujući bol i pripadajuće druge simptome.

Ova tehnika uglavnom nije bolna, može se osjetiti mala neugoda ili peckanje dok iglica prolazi kroz kožu. Tijekom tretmana neki klijenti osjećaju ugodnu toplinu ili lagano strujanje kroz tijelo. To je rezultat otvaranja meridijana i kretanja Qi-a. Nakon tretmana možete se osjećati poletno, razbuđeno, opušteno.
Preporučujemo da se taj dan odmorite.

Akupunktura je sigurna metoda i izvodi je stručna osoba, sterilnim akupunkturnim iglicama za jednokratnu upotrebu.


Refleksoterapija

Temelji se na drevnim načelima meridijanske akupunkturne terapije

Refleksne točke su vjeran odraz pojedinog organa , tkiva, odnosno dijela tijela kada postoji energetski disbalans u nekom organu ili dijelu tijela, pripadajuća refleksna točka je osjetljivija na pritisak.
Stimulacijom refleksnih zona, refleksoterapeut može, preko živčanih puteva, stimulirati bilo koji organ, funkciju ili dio tijela koji je napet, oštećen ili začepljen prilikom ozljede ili bolesti.

Refleksoterapija uči da se na stopalima nalazi mapa organa cijelog tijela sa 7000 živčanih završetaka.

Blokada na energetskim crtama i meridijanima izaziva primjetnu bol i u određenim stanjima, ograničava pokret i funkciju te dolazi do primjerice ukočenog vrata ili boli u leđima.
Osim na stopalima, refleksologijom se obrađuju i točke na zglobovima i dlanovima, a rjeđe na ušima i licu.

Stimulacijom refleksnih zona izazivamo reakciju u pojedinim odgovarajućim dijelovima tijela čime postižemo ravnotežu krvnoga, endokrinog, limfnoga, živčanog i drugih sustava.

Tui Na masaža

Tui Na je terapijska metoda kineske medicine kojom se vrši manipulacija na određenim dijelovima ili točkama na površini tijela. To je vrsta masaže koja koristi različite tehnike kao što je trljanje, lupkanje, kotrljanje, pritisak, istezanje, kako bi pokrenula energiju unutar meridijana, mišića i tkiva.
Uspostavom neometanog protoka energije kroz mišiće i tkiva, tijelo se oslobađa napetosti i boli.

Tui Na se najčešće koristi za akutna i kronična stanja povezana s mišićima i kostima (bolovi u leđima, vratu, zglobovima, mišićima, ozljede mekog tkiva, išijas, artritis) no tretira i neravnotežu unutarnjih organa, želučane i trbušne smetnje, glavobolje, migrenu, vrtoglavicu, prehladu.
Kao uspješnu terapijsku tehniku koristimo je kod starijih ljudi i djece.

Moksibustija

Moksibustija ili skraćeno „moksa“ podrazumijeva tehniku grijanja akupunkturnih točaka moksom, ljekovitom biljkom kod nas znanom kao „pelin“.

U kineskoj medicini moksa se upotrebljava za jačanje „yang“ energije koja je zadužena za pokretanje i grijanje tijela.
Osušena biljka, zapaljena, drži se iznad akupunkturnih točaka grijući i otvarajući prostor za ljekoviti utjecaj mokse, pospješujući cirkulaciju i izmjenu tvari.

Moksa se može postaviti iznad točaka na različite načine; u posebnu drvenu ili glinenu posudu koja se stavlja na tretirani dio tijela, na akupunkturnu iglicu mali smotuljak biljke aplicira direktno na kožu.

Cupping terapija

Tradicionalna metoda koja koristi čašice, unutar kojih se grije zrak i stvara vakuum, te se one postavljaju na tijelo povlačeći kožu unutar čašice.
Ovom se tehnikom otklanja zastoj ili slabija protočnost Qi-a unutar tijela, te se opuštaju mišići. Praktičari kineske medicine smatraju da se time potiče izmjena tvari i otklanjanje toksina iz tijela.

Nakon „cuppinga“ koža ispod čašice, ovisno o tretiranom mjestu i stupnju zastoja, mijenja boju koja varira od lagano crvene do tamno ljubičaste. U kratkom vremenu, najčešće unutar par dana, koža poprima svoj uobičajeni izgled. Nakon skidanja čašica, klijenti osjećaju lakoću i veću pokretljivost.
Cuppingom se ublažavaju bolovi i problem mišićno-koštanog sustava.

Qi Gong

Qi Gong od davnih dana nastaje kao ideja o očuvanju zdravlja temeljena isključivo od rada na svjesnosti, fizičkom stavu i disanju, putem različitih vježbi tijela i usmjeravanja pažnje i disanja. Tijekom vremena razvijaju se brojne metode koje poznajemo pod skupnim nazivom Dao Yin ili Tuna.

Od 26. veljače do 19. svibnja 2018. u prostoru poliklinike Medikol, na adresi Zagreb, D. Mandla 7 gostuju liječnici tradicionalne kineske medicine pekinške bolnice Hou Liping Hospital.