Indijski začin kurkuma može imati antistresni učinak, tvrdi Ying Xu, farmakolog s pekinškog sveučilišta. Senzacionalno je to otkriće koje je još 2006. godine objavio časopis Brain Research.

Pekinški tim proučavao je simptome stresa na štakorima. Uočeno je da imaju smanjenu sposobnost obavljanja poslova, imaju promjene u mozgu i nadbubrežnim žlijezdama, a u krvi povišenu razinu hormona koji se dovode u vezu sa stresom.

Protiv depresije

Istraživači su također otkrili da kurkuma pomaže ublažiti znakove depresije kod miševa. Time potvrđuju tradicionalnu, kinesku medicinu, kojoj je ljekovitost kurkume već poznata. Curcuma longa je glavni sastojak tradicionalne kineske medicine koja se koristi za učinkovito upravljanje stresom i poremećajima povezanim s depresijom. Međutim, istraživači tvrde da o dozama još treba učiti, osobito o njihovoj učinkovitosti i sigurnosti.

Naravno, već su se našli stručnjaci alternativne medicine koji naveliko preporučuju kurkumu. Jedan od njih je i Andrew Weil kojega spominje časopis Allure. Alternativac kurkumu preporučuje kao sredstvo protiv upala, a kaže da djeluje i kao antioksidans. Spominje i bolesti za koje tvrdi da ih kurkuma pomaže spriječiti – artritis, rak, Alzheimer…