Prema brojnim istraživanjima, izlaganje ultraljubičastim zrakama, uz opekline od sunca, jedan je od krivaca za nastanak jedne od najozbiljnijih vrsta karcinoma – melanoma. U današnje se vrijeme dobna granica za pojavu tumora na koži značajno smanjila. Nekad smo ih uočavali kod osoba starijih od 60 godina, dok ih danas možemo vidjeti već i u osoba između 30 i 40 godina. Ozbiljan je to alarm koji nas poziva na odgovornost i brigu oko vlastitog zdravlja, a prvi korak u prevenciji ove opasne bolesti je samopregled madeža i redoviti kontrolni dermatološki pregled.

Zašto je potrebno kontrolirati madeže?

Madeži su učestala vrsta izraslina na koži, a uzrokuju ih pigmentacije, točnije nastaju nakupinom pigmentiranih stanica. Oni mogu biti: prirođeni ili stečeni, u nijansama od boje kože do tamno smeđe boje, pigmentirani, u razini kože ili uzdignuti, plavi, bez ili s peteljkom, bez dlaka, s dlakama, plavi. Razlikuju se i u veličinama, a kod nekih osoba madeži zahvaćaju i vrlo velike površine kože. Takve madeže zovemo kongenitalni madeži i oni su značajan rizik za pojavu melanoma. Kod većine osoba madeži se pojavljuju u djetinjstvu i ranoj mladosti, a prosječni broj madeža je između 10 i 45. Neki od njih kroz godine će izblijediti ili potpuno nestati te je većina njih zapravo bezopasna. Unatoč njihovoj dobroćudnosti, mogu se razviti u opasne maligne melanome.

Kod samopregleda madeža pomaže nam pravilo ABCDEFG (engl. Asymmetry, Border, Color, Diameter, Elevation/evolution, Feeling, Growth). Pobliže: sumnjivim se smatraju madeži nepravilnog i asimetričnog oblika, s nazubljenim i nepravilnim rubovima, u više boja i veći od 6 milimetara, uzdignuti i madeži koji svrbe, peckaju ili bole. Uz to pravilo, valja obratiti pažnju i na kliničke znakove upale, krvarenja i pojavu ranica. Sve promjene na madežima koje se pojave znakovi su za uzbunu i hitno javljanje dermatologu. Dermatolog će potom napraviti pregled madeža i analizu dermatoskopske slike. Upravo zahvaljujući dermatoskopiji, ali i većoj svijesti kod ljudi o važnosti redovnih dermatoloških kontrola madeža, uvelike se smanjio broj uznapredovalih tumora na koži, a posljedično i metastaze melanoma.

Dermatoskopija – pregled koji spašava život

Prije svega, važno je naglasiti kako je dermatološki pregled potpuno bezbolan i ne traje dugo, što ga čini jednim od „ugodnijih“ medicinskih pregleda. Prilikom prvog pregleda vaš će dermatolog utvrditi boju vaše puti, očiju, broj madeža na koži i obiteljsku sklonost nastajanju tumora na koži na temelju navedenog i dermatoskopije. Dermatolog će utvrditi i je li potrebno nešto odstraniti, a reći će vam i koliko bi često trebali dolaziti na kontrole. Ako postoji sumnja je li neki madež kancerogen, može se uzeti uzorak tkiva (biopsija) i poslati na mikroskopsku analizu.