Listopad je tradicionalno mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, a ujedno je i podsjetnik da se naglasi važnost prevencije i mogućnosti ranog otkrivanja, kao i potreba da se na vrijeme počnemo brinuti o svom zdravlju. Upravo zato, udruga Europa Donna Hrvatska, koja više od 20 godina aktivno djeluje na podizanju svijesti i edukaciji o (posebno ženskom) zdravlju, uz potporu tvrtke Medial, organizira događaj pod nazivom ‘Biram zdravlje’, koji će se održati ove nedjelje, 4. listopada, s početkom u 11 sati u parku Maksimir (kod male pozornice (nasuprot glavnom ulazu). Cilj događaja jest na jedan zanimljiv i interaktivan način pokazati koji su to faktori koji utječu na zdravlje, s obzirom da je odabir zdravih stilova života važan preduvjet za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti koje spašava živote.

Tijekom trajanja događaja bit će održane zanimljive radionice namijenjene cijeloj obitelji. Na nutricionističkoj radionici „Zdrav obrok u nekoliko minuta“ razgovarat će se o zdravoj prehrani, pripremiti i degustirati zdrav i nutritivno bogat obrok pripremljen u samo nekoliko minuta. Obrok će biti pripremljen u skladu sa svim mjerama zaštite i poslužen u jednokratnim čašama s poklopcem. BMI mjerenje, odnosno mjerenje indexa tjelesne mase održat će se pod vodstvom stručnjaka i ukazati na stopu uhranjenosti. Na svaki puni sat kineziolog će održati će 10minutno vježbanje s publikom, a najhrabriji koji se uključe na poklon će dobiti ručnik. Na edukativnom kutku Europa Donna Hrvatska, iz prve ruke, posjetitelji će moći saznati sve o samopregledu i redovitim pregledima dojki te dobiti odgovore na pitanja koja ih more, a možda nemaju koga upitati. Josipa Pavičić održat će  vježbe disanja i autogeni trening pod nazivom ‘Mislimo pozitivno’. „U ubrzanoj svakodnevici često se uhvatimo u začaranom krugu misli koje nam ne služe, a oblikuju naš dan i raspoloženje. Uvodom u tehnike disanja za opuštanje i autogeni trening želimo proširiti vrijedno znanje kako sami sebi možemo pomoći u kreiranju pozitivnog okruženja, a time i djelovati na vlastito zdravlje“. – izjavila je Josipa.

Za one najmlađe namijenjena je Bolnica za medvjediće, odnosno radionica otklanjanja straha od bijelih kuta, koja će na zabavan način dječicu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda. Na taj način kroz liječenje plišanih medvjedića, umanjuje se strah od „bijelih kuta”, koji bi se mogao javiti kod djece kada budu bolesna. Također, tu će još biti i dječja staza, posebno osmišljen poligon igara za razvoj dječje motorike, pod vodstvom kineziologa, gdje će djeca dobiti priliku zabaviti se i pokazati svoja motorička znanja.

Lijepo i sunčano vrijeme te pregršt aktivnost i iznenađenja za one najmlađe, ali i njihove roditelje, idealna su pozivnica za provesti nedjeljno prijepodne u parku Maksimir. Vidimo se!