Od pileće juhe i čajeva preko inhalacija parom do lijekova koji se izdaju bez recepta… nema što nećemo probati kad nam nos ne da spavati i disati. Nazovite svog liječnika ako problem traje dulje od 2 tjedna, a u međuvremenu upotrijebite ove savjete kako biste lakše disali.

Ispiranje nosa

Isperite unutrašnjost nosa priborom za ispiranje nosa, neti posudom ili nekim drugim inhalacijskim sistemom kako biste omekšali, olabavili i isprali sluz te trenutačno oslobodili začepljene prolaze u glavi.

Neti lonac izgleda kao mini čajnik. Usput kupite ili napravite sami fiziološku otopinu. Pomiješajte 1 šalicu tople flaširane destilirane vode, prstohvat sode bikarbone i pola žličice soli. Koristite sredstvo za ispiranje nosa 1 do 2 puta dnevno za najbolje rezultate.

Para

Bilo da je riječ o vrućem tušu ili vrućoj šalici čaja, para može razrijediti sluz i pomoći joj da iscuri iz nosa. Za brže olakšanje, ulijte kipuću vodu u veliku zdjelu. Pokrijte glavu ručnikom, nagnite se nad zdjelu i udišite paru. To možete učiniti tri do četiri puta dnevno.

Vrući tuš

Poput inhalacije i vrući tuš će odraditi posao. Jeste li ikada primijetili da puno bolje dišete tijekom prehlade nakon vrućeg tuširanja? Za to postoji dobar razlog.

Para iz tuširanja može vam pomoći da razrijedite sluz u nosu i smanjite upalu. Tuširanje vrućom vodom može vam pomoći da se disanje vrati u normalu, barem na kratko.

Vruća juha

Možda mislite da su to bapske priče, ali ona također može pomoći u otpuštanju sluzi. Pomoći će vam da se manje gušite, a i dobrog je okusa.

Uređaji

Bioelektronički uređaj za sinuse smanjuje bol i začepljenje sinusa. Djeluje s pomoću mikrostruja na živčanim vlaknima kako bi se smanjili simptomi upale kao što su bol, glavobolja i začepljenje.

Dekongestivi

Zašto se osjećate zaštopano kada ste bolesni? Jer krvne žile unutar nosa natiču i blokiraju dišne puteve. Dekongestivi koji se izdaju bez recepta mogu suziti žile i pomoći vam da lakše dišete. Provjerite naljepnicu za sastojke sadrži li lijek fenilefrin ili pseudoefedrin.

Dekongestivni sprejevi za nos djeluju na isti način. Ali budite pažljivi! Nos vam se može još više začepiti ako ih koristite više od 4 ili 5 dana zaredom. Ponekad vas ovi proizvodi mogu učiniti nervoznima ili razdražljivima pa posjetite liječnika traje li prehlada predugo.

Pepermint

Pepermint i njezin glavni aktivni sastojak, mentol, prirodni su dekongestivi i mogu čak razrijediti šlajm u prsima. Naći ćete ih u mnogim sredstvima za utrljavanje prsa i kapima protiv kašlja.

Možete piti i čaj od paprene metvice. Kupite ga u trgovini ili napravite sami: 1 čajnu žličicu sušene paprene metvice ostavite u šalici kipuće vode 10 minuta. Pijte do pet puta dnevno.

Topli oblog

Može pomoći u ublažavanju nekih simptoma začepljenosti nosa otvaranjem nosnih prolaza izvana. Da biste napravili topli oblog, prvo namočite ručnik u toplu vodu. Zatim iscijedite vodu iz ručnika i stavite preko nosa i čela.

Toplina može pružiti utjehu od bilo kakve boli i pomoći u ublažavanju upale u nosnicama. Ponavljajte ovo koliko god je potrebno.

Izvor: ordinacija.hr