Svojom prehranom vjerojatno nećete izliječiti akutna stanja i bolesti, ali svakako ćete pomoći tijelu kod prevencije određenih stanja. O crnom kimu pisali smo već puno puta, a zaista se ima i o čemu pisati.
Tako u arapskoj prehrani i medicini crni se kim koristi kod hipertenzije. U kombinaciji s medom okus mu je sladak i ne osjeti se gorčina, a aktivni sastojak timokinon ostaje netaknut. On je između ostalog zaslužan i za reguliranje krvnog tlaka koji se redovitim konzumiranjem crnog kima smanjuje, kao i broj otkucaja srca.
Stoga svako jutro preporučujemo da u čaj dodate žličicu medene kreme s dodatkom crnog kima ili se jednom za ručak počastite ovim burgerima s brašnom crnog kima. U slast!
- Porcija: 3 osoba
- Priprema: 15 minuta
- Kuhanje: 10 minuta
- Spremno za: 25 minuta
- Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
- Vrsta obroka: glavna jela
- Posebna prehrana: vegetarijansko
Trebat ćete:
- 3 peciva za burgere
- 2 šake rukole
- 1 rajčica
- humusa po želji
BURGERI:
- 1 limenka crvenog graha od 400 g
- 1 limenka slanutka od 250 g
- 1 veća mrkva
- 1 žuti luk
- 2 češnja češnjaka
- 25 g Letifico brašna crnog kima (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
- 25 g krušnih mrvica
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice timijana
- 1 žličica dimljene crvene paprike
Kada imate sve, onda:
- Mrkvu naribajte a luk i češnjak usitnite.
- Luk prepržite na malo maslinovog ulja. Kada postane staklast dodajte mu usitnjeni češnjak i naribanu mrkvu. Pomiješajte te pržite nekoliko minuta, odnosno dok mrkva malo ne omekša.
- Grah i slanutak izvadite iz limenke, ocijedite i dodajte luku i mrkvi. Začinite sa soli, paprom, timijanom i dimljenom paprikom.
- Prodinstajte nekoliko minuta pa prebacite u čistu posudu. Gnječilicom sve sastojke usitnite, zatim dodajte Letifico brašno crnog kima i krušne mrvice. Umjesto gnječilice sastojke možete usitniti u blenderu.
- Rukama oblikujte burgere, svaki uvaljajte u brašno pa prepecite na malo maslinovog ulja.
- Svaku stranu je dovoljno peći do dvije minute na srednje jakoj vatri.
- Kada su burgeri gotovi prerežite pecivo, na dno složite rukolu, na nju stavite burger i ostale priloge po želji. Ja sam jedan burger poslužila s rajčicom a drugi s humusom.
Dobar tek!