Svojom prehranom vjerojatno nećete izliječiti akutna stanja i bolesti, ali svakako ćete pomoći tijelu kod prevencije određenih stanja. O crnom kimu pisali smo već puno puta, a zaista se ima i o čemu pisati.

Tako u arapskoj prehrani i medicini crni se kim koristi kod hipertenzije. U kombinaciji s medom okus mu je sladak i ne osjeti se gorčina, a aktivni sastojak timokinon ostaje netaknut. On je između ostalog zaslužan i za reguliranje krvnog tlaka koji se redovitim konzumiranjem crnog kima smanjuje, kao i broj otkucaja srca.

Stoga svako jutro preporučujemo da u čaj dodate žličicu medene kreme s dodatkom crnog kima ili se jednom za ručak počastite ovim burgerima s brašnom crnog kima. U slast!

Autor: Nina Mrvica – Bake me by Nina

  • Porcija: 3 osoba
  • Priprema: 15 minuta
  • Kuhanje: 10 minuta
  • Spremno za: 25 minuta
  • Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
  • Vrsta obroka: glavna jela
  • Posebna prehrana:  vegetarijansko

Trebat ćete:

  • 3 peciva za burgere
  • 2 šake rukole
  • 1 rajčica
  • humusa po želji

BURGERI:

  • 1 limenka crvenog graha od 400 g
  • 1 limenka slanutka od 250 g
  • 1 veća mrkva
  • 1  žuti luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 25 g Letifico brašna crnog kima (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
  • 25 g krušnih mrvica
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice timijana
  • 1 žličica dimljene crvene paprike

 

 

Kada imate sve, onda:

  1. Mrkvu naribajte a luk i češnjak usitnite.
  2. Luk prepržite na malo maslinovog ulja. Kada postane staklast dodajte mu usitnjeni češnjak i naribanu mrkvu. Pomiješajte te pržite nekoliko minuta, odnosno dok mrkva malo ne omekša.
  3. Grah i slanutak izvadite iz limenke, ocijedite i dodajte luku i mrkvi. Začinite sa soli, paprom, timijanom i dimljenom paprikom.
  4. Prodinstajte nekoliko minuta pa prebacite u čistu posudu. Gnječilicom sve sastojke usitnite, zatim dodajte Letifico brašno crnog kima i krušne mrvice. Umjesto gnječilice sastojke možete usitniti u blenderu.
  5. Rukama oblikujte burgere, svaki uvaljajte u brašno pa prepecite na malo maslinovog ulja.
  6. Svaku stranu je dovoljno peći do dvije minute na srednje jakoj vatri.
  7. Kada su burgeri gotovi prerežite pecivo, na dno složite rukolu, na nju stavite burger i ostale priloge po želji. Ja sam jedan burger poslužila s rajčicom a drugi s humusom.

 

 

Dobar tek!