Otežani rad štitnjače utječe na svakodnevni život. Postupnim smanjenjem lučenja hormona usporavaju se stanični procesi, a kod smanjenog lučenja hormona štitnjače između ostalog povećava se razina kolesterola u krvi.
Svakako je potrebno konzultirati se s liječnikom, ali promjena životnog stila i prehrane pomoći će vašem tijelu. Tako primjerice korištenjem crnog kima možete pozitivno utjecati na razinu ukupnog kolesterola u krvi.
Ta promjena ne mora biti odjednom i iz temelja, ali tijelo će vam biti zahvalno i za najmanju promjenu koju učinite. Umjesto običnog kruha s isključivo brašnom žitarica, napravite ovaj zanimljivi kruh s tri vrste brašna: konopljinim, bijelim i brašnom crnog kima.
- Porcija: 6 osoba
- Priprema: 30 minuta
- Kuhanje: 30-40 minuta
- Spremno za: 5 sati
- Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
- Vrsta obroka: kruh i krekeri
- Posebna prehrana: bez laktoze, vegansko, vegetarijansko
Trebat ćete:
- 300 g glatkog brašna
- 100 g Letifico brašna crnog kima*
- 100 g Letifico brašna konoplje*
- žličica soli
- paketić suhog kvasca
- 350 mL tople vode
*(ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
Kada imate sve, onda:
- U zdjeli pomiješajte glatko brašno i kvasac. U toploj vodi rastopite sol.
- U smjesu brašna i kvasca dodajte vodu, malo po malo, dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao „slime“. Pripazite, možda nećete trebati iskoristiti svu vodu.
- Tu smjesu podijelite na tri dijela tako da jednog dijela bude najviše, a druga dva manja i iste količine.
- U jedan od dva manja dijela dodajte Letifico brašno crnog kima, a u drugi konopljino brašno te dobro umijesite. Ako mislite da je smjesa previše mekana dodajte malo glatkog brašna, a ako mislite da je pretvrda dodajte još vode.
- U treći dio dodajte dodatnih 100 g glatkog brašna i dobro umijesite. Sve dijelove prekrijte i ostavite da se dižu između 1 i 2 sata.
- Dignuta tijesta razvaljajte na duljinu kalupa i posložite jedan na drugi. Kako biste ih bolje zalijepili možete koristiti malo vode. Zarolajte i premjestite u kalup da se diže dodatnih 30-40 minuta.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-60 minuta . Ostavite da se ohladi 10-20 minuta i uživajte u toplom kruhu s najdražom medenom kremom!