Otežani rad štitnjače utječe na svakodnevni život. Postupnim smanjenjem lučenja hormona usporavaju se stanični procesi, a kod smanjenog lučenja hormona štitnjače između ostalog povećava se razina kolesterola u krvi.

Svakako je potrebno konzultirati se s liječnikom, ali promjena životnog stila i prehrane pomoći će vašem tijelu. Tako primjerice korištenjem crnog kima možete pozitivno utjecati na razinu ukupnog kolesterola u krvi.

Ta promjena ne mora biti odjednom i iz temelja, ali tijelo će vam biti zahvalno i za najmanju promjenu koju učinite. Umjesto običnog kruha s isključivo brašnom žitarica, napravite ovaj zanimljivi kruh s tri vrste brašna: konopljinim, bijelim i brašnom crnog kima.

Marko Josipović – CRNI KIM – Kruh s Letifico brašnima

Autor: Marko Josipović – Marko Bakes

 • Porcija: 6 osoba
 • Priprema: 30 minuta
 • Kuhanje: 30-40 minuta
 • Spremno za: 5 sati
 • Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
 • Vrsta obroka: kruh i krekeri
 • Posebna prehrana: bez laktoze, vegansko, vegetarijansko

Trebat ćete:

 

*(ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)

Marko Josipović – CRNI KIM – Kruh s Letifico brašnima

Kada imate sve, onda:

 1. U zdjeli pomiješajte glatko brašno i kvasac. U toploj vodi rastopite sol.
 2. U smjesu brašna i kvasca dodajte vodu, malo po malo, dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao „slime“. Pripazite, možda nećete trebati iskoristiti svu vodu.
 3. Tu smjesu podijelite na tri dijela tako da jednog dijela bude najviše, a druga dva manja i iste količine.
 4. U jedan od dva manja dijela dodajte Letifico brašno crnog kima, a u drugi konopljino brašno te dobro umijesite. Ako mislite da je smjesa previše mekana dodajte malo glatkog brašna, a ako mislite da je pretvrda dodajte još vode.
 5. U treći dio dodajte dodatnih 100 g glatkog brašna i dobro umijesite. Sve dijelove prekrijte i ostavite da se dižu između 1 i 2 sata.
 6. Dignuta tijesta razvaljajte na duljinu kalupa i posložite jedan na drugi. Kako biste ih bolje zalijepili možete koristiti malo vode. Zarolajte i premjestite u kalup da se diže dodatnih 30-40 minuta.
 7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-60 minuta . Ostavite da se ohladi 10-20 minuta i uživajte u toplom kruhu s najdražom medenom kremom!