Choice overload, overchoice ili paradoks izbora je fenomen kojim se opisuje stres i poteškoća pri donošenju odluke uslijed prevelike količine izbora. Najčešće se istražuje i primjenjuje u ekonomskom kontekstu jer je upravo to područje gdje, kao potrošači, imamo izobilje opcija.

Pretjerana količina opcija prilikom odabira proizvoda može dovesti do nezadovoljstva, neodlučnosti, pa čak i odustajanja od kupovine proizvoda. Naravno, ovaj fenomen se može dogoditi i u situacijama poput donošenja odluka o fakultetu, karijeri i romantičnim partnerima, ali i u svakodnevnim situacijama kao što su odabir filma ili restorana.

Koncept choice overload-a prvi put je predstavio Alvin Toffler u svojoj knjizi Future Shock, objavljenoj 1970. godine.

Kako smanjiti stres?

Postoje načini na koje možete smanjiti stres pri donošenju odluka, kada ste suočeni s nekoliko jednako dobrih opcija.

  • Odredite ciljeve – prvi korak u donošenju odluka zahtijeva određivanje ciljeva koje želite postići i koji su vama važni. Zapitajte se koliko je vjerojatno da će određena opcija zadovoljiti ciljeve koji su vama važni i koje pokušavate postići.
  • Upoznajte se s opcijama – kao što je već spomenuto, manjak znanja i informiranosti o opcijama koje su nam date može dovesti do stresa prilikom odlučivanja. Dajte si vremena da se upoznate sa svim opcijama kako biste lakše mogli donijeti informiranu odluku.
  • Posavjetujte se s drugima – prijatelji, obitelj, kolege ili druge osobe koje imaju uvid i znanje o opcijama između kojih birate mogu vam pomoći u informiranju o opcijama i savjetima prilikom donošenja odluke.
  • Smanjite količinu opcija – ako je moguće, odredite filter kojim ćete smanjiti količinu opcija. Primjerice, ako birate restoran iz kojeg ćete naručiti hranu, smanjite broj opcija ovisno o tome koliko traje vrijeme dostave ili o tome koji vam se tip hrane jede.
  • Dajte si vremena za donošenje odluke – donošenje odluka postaje stresnije kada imate vremensko ograničenje i vjerojatnost nezadovoljstva odlukom raste ako ste pod presingom. Ako je moguće, dajte si vremena prilikom donošenja odluke kako biste smanjili stresnost situacije i povećali mogućnost zadovoljstva odlukom.

Izvor: krenizdravo.dnevnik.hr