S obzirom na to da IDF konstantno upozorava na sve veći broj oboljelih od dijabetesa, njihova predviđanja kažu da bi do 2035.godine biti gotovo 600 milijuna ljudi s dijabetesom.
Posebno zabrinjava činjenica da je velik dio osoba s dijabetesom tipa 2 vrlo kasno dijagnosticiran.

Poremećaji štitnjače s kojima se populacija susreće

Hipotireoza je najčešći poremećaj hormona štitnjače te se procjenjuje da ga ima oko 10% populacije, a češće ju imaju žene u odnosu na muškarce. Tipično pojavljivanje hipotirezoze je između 40-te i 60-te godine.

Ovo je bolest štitnjače u kojoj je njezina funkcija smanjena, a pojavljuje se uz nejasne simptome poput umora, malaksalosti i pospanosti, usporenosti, zimogroznosti, porast tjelesne mase uz smanjeni apetit, zatvor, probleme sa suhom i perutavom kožom i slično.

U hipotireozi je smanjena sinteza i razgradnja bjelančevina, zbog usporene razgradnje kolesterola dolazi do hiperlipoproteinemije, može doći do hipertrofije mišića, do anemije i nekih psihičkih poremećaja (depresija, delirij i psihoze).

Hipotireoza i vrijednosti šećera u krvi

Zbog smanjene funkcije štitnjače narušen je ulazak glukoze, tada je glikemija (vrijednost razine šećera u krvi) natašte nešto niža nego u zdravih osoba.

Prisutnost inzulinske rezistencije u hipotireozi, i dijabetesu (uz pretilost, povećan krvni tlak i druge čimbenike rizika) mogu utjecati na povećanje kardiovaskularnog rizika.

Hipotireoza povećava rizik da dobijete dijabetes tipa 2

Istraživanje provedeno u Nizozemskoj otkrilo je da su hipotireoza i dijabetes tipa 2 povezani, i to za 13% dok kod osoba s preddijabetesom povezanost raste za čak 40%.

S druge strane hipertireoza je problem s kojim se susreće otprilike 1-2% žena. Ona se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Zbog viška hormona štitnjače ubrzava se metabolizam svih stanica u organizmu, a to vodi poremećaju više organskih sustava.

Za hipertireozu u najvećem je broju slučajeva kriva autoimuna bolest štitnjače. Njezini simptomi su brojni i često nekarakteristični poput nervoza i nemir, razdražljivost, umor, znojenje i nepodnošenje vrućine, lupanje srca i osjećaj gušenja, gubitak na težini uz normalan apetit, često mokrenje i stolice, žeđanje, tanka kosa i njezino ispadanje uz promjene na očima i koži.

Ukratko, imate li dijabetes ili bolest štitne žlijezde neophodno je redovito kontroliranje na način da osim redovitog praćenja vrijednosti razine šećera u krvi, pratite tromjesečni A1C i ostale krvne pretrage.

Izvor dijabetes.net