Znate li da je Hashimoto tireoiditis bolest koja se čak 5-10 puta češće javlja kod žena u odnosu na muškarce? Najčešće prođe par godina dok se ne postavi dijagnoza ove bolesti. Hashimoto tireoiditis se najčešće javlja između četrdesete i pedesete godine života. U zadnje vrijeme sve veći broj djece koja su u pubertetu, ali i mlađih od 10 godina ima Hashimoto tireoiditis ili hipotireozu.

Što je to Hashimoto tireoiditis?

Hashimoto tireoiditis je autoimuna bolest štitne žlijezde kada stanice našeg tijela počnu napadati stanice štitne žlijezde i dolazi do propadanja tkiva štitne žlijezde. Kao posljedica se javlja smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde i nastaje hipotireoza gdje je smanjena funkcija štitne žlijezde.

Hashimoto tireoiditis se javlja vrlo često familijarno i zato je bitno obratiti pažnju na prevenciju i redovne kontrole. Pacijent se najčešće žali na stezanje u vratu, kronični umor , promjene raspoloženja i depresiju. Hashimoto tireoiditis  je autoimuna bolest, dok je hipotireoza stanje koje nastaje kao posljedica ove bolesti.

Hashimoto tireoiditis nastaje kada stanice vlastitog imuniteta počnu napadati tkivo štitne žlijezde i to za posljedicu izaziva usporen rada ove žlijezde. Hipotireoza nastaje kada štitna žlijezda ne može proizvesti dovoljno hormona štitne žlijezde ( TSH, fT3,fT4) i dolazi do potrebe za unosom hormonske terapije, a sve u cilju hormonske ravnoteže.

Do danas utvrđen jasan uzrok nastanka ove bolesti. U obzir dolazi genetska predispozicija, stres, smanjen unos joda kroz prehranu, različite infekcije bakterijama ili virusima od kojih se u zadnje vrijeme najviše priča o Epstein-Barrov virusu, ali i gljivična infekcija Candidom koja preko disbalansa crijevnog trakta dovodi do narušavanja imunološkog sistema i nastanka autoimunih bolesti.

Hashimoto sindrom – simptomi

Na samom početku ovog autoimunog oboljenja pacijenti imaju simptome hipertireoidizma tj.pojačanog rada štitne žlijezde. Javlja se pojačano znojenje, ubrzan rad srca, gubitak tjelesne težine, zamor, tremor, masna koža i slabo pamćenje i koncentracija. Simptomi najčešće traju nekoliko dana, ali mogu potrajati i do nekoliko tjedana. Nakon toga nastaju simptomi hipotireoidizma tj. smanjene aktivnosti štitne žlijezde. Najčešće se pacijent osjeća umoran, trom, zaboravan, pospan, veoma slabe koncentracije, usporenog govora i kretanja. Dolazi do naglog gojenja i loše probave. Srce sada radi usporeno, koža je blijeda i suha, a mišići bolni, uz osjećaj malaksalosti i slabosti u mišićima. Javljaju se i psihičke promjene, bezvoljnost i depresivno raspoloženje.

Kod muškarca je smanjena seksualna želja, a kod žena poremećen menstrualni ciklus. Uz sve navedeno javlja se i nepodnošenje hladnoće, pojava otoka oko očiju i licu općenito kao podbuhlost, zatvor, promuklost i otežan govor ili otežano disanje uzrokovano povećanom štitnom žlijezdom.

Hashimoto sindrom se najčešće otkrije slučajno na redovnim sistematskim pregledima, kada se utvrdi da je štitna žlijezda povećana. Sam razvoj bolesti je veoma spor.

Hashimoto sindrom se dijagnosticira na osnovu laboratorijskih nalaza, ali i ultrazvukom.

Idući tjedan ćemo pisati o liječenju Hashimoto sindroma.

 

Autorica: Mr sc.dr Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar-nutricionista