Božić i praznično vrijeme za mnoge znači i najljepše doba godine koje vežemo uz vrijeme provedeno u krugu obitelji i prijatelja, okruženi glazbom, smijehom, radošću i naravno obiljem ukusne hrane. Dok je uživanje u hrani i čaši vina sigurno dio te tradicije, ne može se poreći da je blagdansko prejedanje postalo važan dio iste tradicije za mnoge, piše She.hr.
Svi znaju kako se osjećaju nakon blagdana i višednevnih pretjerivanju u jelu i piću koje se smiješi iza ugla i kako ono može uzrokovati i neželjene posljedice za zdravlje (dovoljno se prisjetiti nadutosti, mučnine i moguće glavobolje…), ali prim. dr. sc. Vedran Tomašić, dr. med., spec. interne medicine, subspecijalist gastroenterologije iz KBC Sestre Milosrdnice, smatra da za prejedanje nije samo kriv “blagdanski stol” već i činjenica da se dio ljudi nosi sa stresom i anksioznošću upravo pretjeranim uživanjem u hrani.
“Dio ljudi i inače pati od poremećaja prehrane pa im prejedanje može dodatno škoditi, a osim stolova prepunih hrane i pića, u ovo smo doba godine skloniji sjedilačkom provođenju vremena i izostanku tjelesne aktivnosti, što se nikako ne slaže s pretjeranim unosom hrane”, ističe prim. Tomašić.
Kako si pomoći ako ste previše pojeli?
Upravo konzumacija veće količine vode, redukcija pretjeranog unosa alkoholnih pića, konzumiranje manje količine blagdanske hrane (uz i dalje uživanje u istoj), povećano kretanje te sporije jedenje mogu biti jednostavni načini smanjivanja stresa oko negativnih učinaka blagdanskog prejedanja, savjetuje prim. Tomašić, a otkriva nam i zanimljive rezultate nekih istraživanja koji kažu da prosječna osoba i očekuje kako će tijekom tog razdoblja pretjerano konzumirati hranu i alkoholna pića te smatra kako je uobičajeno dobiti par kilograma na tjelesnoj masi.
“Prema rezultatima nekih istraživanja prosječna osoba tijekom prosinca dobije od 0.5 do 6 kg na tjelesnu masu posljedično pretjeranom unosu hrane”, pojasnio je Tomašić i dodao kako će se većina ljudi dobro nositi s tom činjenicom i spremni su ubrzo po završetku blagdanskog razdoblja povesti računa o prehrani i normalizaciji tjelesne mase, zaključio je Tomašić.