Kao začin, crni kim vašim jelima dat će posebnu notu i okus. Međutim, kroz povijest i danas koristi se i više nego samo zbog arome.
Među glavnim sastojcima su spojevi poput proteina, ugljikohidrata i masnih kiselina od kojih izdvajamo linolnu, oleinsku i palmitinsku.
Međutim, ono što bi se najviše trebalo istaknuti kod crnog kima jest djelatna tvar timokinon koji crnom kimu, osobito ulju, daje protuupalna svojstva i čini ga vrlo djelotvornim antioksidansom.
Klinička istraživanja su tako potvrdila njegovu djelotvornost kod upala, snižavanja kolesterola i glukoze, pomoći pri prevenciji raka i prevenciji alergija, ali potrebno je još mnogo studija da bi se dokazalo što točno u crnom kimu njega čini tako djelotvornim.
Dok su istraživanja u tijeku, mi smo vam pripremili recept za zdrava peciva u kojima specifični okus crnog kima nećete ni primijetiti.
- Porcija: 6 osoba
- Priprema: 20 minuta
- Kuhanje: 30 minuta
- Spremno za: 170 minuta
- Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu
- Vrsta obroka: kruh i krekeri
- Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, lchf, vegansko, vegetarijansko
Trebat ćete:
- 150 g zobenih pahuljica, sitnih (po potrebi bez glutena)
- 135 g suncokretovih sjemenki
- 100 g lanenih sjemenki, cijelih
- 80 g sezama
- 1 žlica chia sjemenki
- 4 žlice psyllium ljuskica
- 1 žličica soli
- 1 žličica Letifico brašna crnog kima (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
- 1/2 žličice sjemenki crnog kima
- 1/2 žličice sjemenki kima
- 1/2 žličice kurkume
- malo crnog papra
- 1 žlica Letifico medene kreme s dodatkom crnog kima
- 3 žlice kokosovog ulja, otopljenog
- 350 mL tople vode