Kao začin, crni kim vašim jelima dat će posebnu notu i okus. Međutim, kroz povijest i danas koristi se i više nego samo zbog arome.

Među glavnim sastojcima su spojevi poput proteina, ugljikohidrata i masnih kiselina od kojih izdvajamo linolnu, oleinsku i palmitinsku.

Međutim, ono što bi se najviše trebalo istaknuti kod crnog kima jest djelatna tvar timokinon koji crnom kimu, osobito ulju, daje protuupalna svojstva i čini ga vrlo djelotvornim antioksidansom.

Klinička istraživanja su tako potvrdila njegovu djelotvornost kod upala, snižavanja kolesterola i glukoze, pomoći pri prevenciji raka i prevenciji alergija, ali potrebno je još mnogo studija da bi se dokazalo što točno u crnom kimu njega čini tako djelotvornim.

Dok su istraživanja u tijeku, mi smo vam pripremili recept za zdrava peciva u kojima specifični okus crnog kima nećete ni primijetiti.

Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata

  • Porcija: 6 osoba
  • Priprema: 20 minuta
  • Kuhanje: 30 minuta
  • Spremno za: 170 minuta
  • Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu
  • Vrsta obroka: kruh i krekeri
  • Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, lchf, vegansko, vegetarijansko

Trebat ćete:

  • 150 g zobenih pahuljica, sitnih (po potrebi bez glutena)
  • 135 g suncokretovih sjemenki
  • 100 g lanenih sjemenki, cijelih
  • 80 g sezama
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 4 žlice psyllium ljuskica
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica Letifico brašna crnog kima (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
  • 1/2 žličice sjemenki crnog kima
  • 1/2 žličice sjemenki kima
  • 1/2 žličice kurkume
  • malo crnog papra
  • 1 žlica Letifico medene kreme s dodatkom crnog kima
  • 3 žlice kokosovog ulja, otopljenog
  • 350 mL tople vode