Crni kim odnosno Nigella sativa je biljka (začin) koji je široko poznat u području i povijesti Bliskog istoka i Mediterana. O njegovoj važnosti svjedoči i činjenica da se nerijetko spominjao u religijskom kontekstu, pa tako primjerice postoji arapska izreka koju je izgovorio prorok Muhamed “crni kim liječi sve osim smrti.“

POVIJEST

Prvi spomen crnog kima datira iz 2. tisućljeća prije nove ere. Arheološki dokazi s područja današnjeg Jordana i Sirije upućuju na to da se ova neobična biljka crnog sjemena i plavog cvijeta počela kultivirati upravo tamo. Međutim, još u Starom zavjetu spominje se biljka sličnog izgleda i djelovanja, ali različitog imena, pa postoji mogućnost da je crni kim još stariji nego što se može dokazati.

Na cijelom Bliskom istoku crni se kim koristio za kulinarske i medicinske svrhe. Najčešće bi se prešalo ulje iz sjemena, što je tradicija i dan danas u zemljama poput Egipta i Indije.

Antibakterijska svojstva crnog kima prepoznali su dakle i u Egiptu, gdje su crni kim koristili kod mumificiranja preminulih. Tako je sjeme crnog kima pronađeno u ostacima Tutankamonove grobnice.

Čak su i Rimljani i Grci uvidjeli blagodati crnog kima. Dolaskom Rimskog carstva na vlas u mediteranskom dijelu svijeta, crni se kim iz Egipta počeo prevoziti u ostale dijelove carstva gdje je uskoro zauzeo svoju poziciju u policama Pedanija Dioskorida, rimskog farmakologa, liječnika i botaničara koji ga je uvrstio u svoj pripravak koji je koristio za liječenje – svega.

Čitajte uskoro više o ovoj neobičnoj biljci i njenim učincima, a do tada ga probajte u ovom zanimljivom izdanju: u obliku medene kreme umiješane u zdravi doručak.

Autor: Andrea Cukrov – Cukar

Zdravi doručak u zdjelici

  • Porcija: 1 osoba
  • Spremno za: 5 minuta
  • Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
  • Vrsta obroka: doručak
  • Posebna prehrana: bez glutena, vegetarijansko, visokoproteinski

Trebat ćete:

Cukar – CRNI KIM – Doručak u zdjelici

Kada imate sve, onda:

  1. U zdjelici pomiješate medenu kremu i jogurt.
  2. Na njih lijepo složite maline, indijske oraščiće i grožđice.
  3. Dodajte i koji listić mente i uživajte.