Dr. Ana Maletić jedina je hrvatska liječnica primljena u krug najboljih: ISHRS – International Society of Hair Restoration Surgery, Međunarodno društvo za transplantaciju kose koje okuplja samo najbolje liječnike svijeta.

Otkrila nam je zanimljivosti o presađivanju koje te kako se baš odlučila baviti transplantacijom iste.

Doktorica Ana Maletić

Doktorica Ana Maletić

Gledajući u prošlost i vrijeme kada ste se pridružili timu Poliklinike, koliko je napredovala estetska medicina i kada se po Vašem mišljenju počela doživljavati kao ”svakodnevna briga o sebi”?

Uz estetsku kirurgiju sam dugi niz godina, uz nju sam odrastala. Tata se estetskom kirurgijom počeo baviti davne 1993.g. kad je u Pragu pohađao razne edukacije iz ovog područja. Sjećam se da sam tad i ja tijekom školskih praznika boravila u Pragu gdje je estetika u to vrijeme bila puno prisutnija nego kod nas. Već me tad to područje medicine jako zanimalo. Postepeno estetska medicina je i kod nas postajala sve prisutnija, da bi danas bila nešto sasvim uobičajeno i na neki način higijena i briga o vlastitom tijelu. Kroz ovaj cijeli period iz godine u godinu estetska medicina konstantno napreduje i uz estetske operacije koje su dovedene gotovo do savršenstva razvija se i estetska neinvazivna i minimalno invazivna medicina koja omogućuje i mlađim i starijim dobnim skupinama konstantno održavanje izgleda i odgađanje većih zahvata.

Podržavam ljude koji otvoreno pričaju o estetskim zahvatima na kojima su bili i tako na neki način skidaju tabu s ove teme, te pokazuju ljudima koji žele nešto promijeniti na sebi da je to u redu. S druge strane razumijem i one koji ovakve zahvate smatraju privatnom stvari i drže za sebe.

Kako to da ste se odlučili baviti područjem medicine vezanim za kosu?

Nakon diplomiranja na medicinskom fakultetu u Zagrebu i odrađenog pripravničkog staža, za vrijeme čekanja odobrenja specijalizacije iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, vrijeme sam iskoristila da posjetim neke od vodećih svjetskih klinika za estetsku medicinu. U jednoj od njih transplantacija kose je bila vrlo zastupljen zahvat, koji me osvojio odmah na prvu. Po prirodi sam perfekcionist, sve mora biti na svom mjestu, pa tako i svaka dlaka, te sam se odmah vidjela u ovom poslu. Vidjela sam i koliko ovaj zahvat pozitivno utječe na klijente koji se na njega odluče, kako muškarce tako i žene, koliko su sretniji i s više samopouzdanja nakon transplantacije kose i to me oduševilo.

Kakav je postupak presađivanja kose

Kod presađivanja kose imamo dvije osnovne tehnike. STRIP i FUE. Kod STRIP tehnike koja je starija, izrezuje se dio vlasišta sa zatiljne regije, rana se sašije, te se pod mikroskopom rade pojedinačne folikularne jedinice. Kod FUE metode se vade folikularne jedinice s donorske regije jedna po jedna specijalnim instrumentima koji su promjera manjeg od 1 mm, te se usađuju u regiju gdje je kosa prorijeđena ili nedostaje. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i bezbolan je, a rezultat je ako zahvat izvodi stručnjak, trajan.

Postoji li oporavak nakon presađivanja kose i koliko traje?

Preporuka je da se desetak dana nakon zahvata izbjegavaju teške fizičke aktivnosti. Ponekad nakon deseta dana od transplantacije, dlačice iz transplantiranih folikula ispadnu, te iz usađenih korijena nove dlačice počnu rasti nakon 15-16 tjedana, no kod nas se vrlo često desi da dlačice ne ispadnu nego da odmah nastave rasti zbog naše vrlo precizne i nježne tehnike transplantacije kose.

Koliko je tretman popularan u Hrvatskoj i odlučuju li se više žene ili muškarci za isti?

Transplantacija kose je sve popularniji zahvat na koji se odlučuju i žene i muškarci. U dobi od 20 godina 20% muškaraca ima neki stupanj gubitka kose, a u dobi od 50 godina njih 50 %. Kod žena je nešto manji postotak razvoja ćelavosti, tako da danas oko 80% naših klijenata su muškarci, a 20% žene.

S obzirom na to da se kaže kako kosa označava samopouzdanje, kakav je osjećaj znajući da ste zapravo nekome pomogli vratiti ga?

Vidjeti na kontroli nakon transplantacije kose, zadovoljne, sretne ljude, pune samopouzdanja, a znajući da smo upravo mi pripomogli u tome, neprocjenjivo je.

Planirate li u budućnosti uvesti neke nove tretmane presađivanja kose?

Pratimo sve svjetske novitete vezane uz dijagnostiku gubitka kose, sve oblike liječenja gubitka kose, stimulaciju rasta kose i transplantaciju kose. Čim se pojavi nešto novo, a djelotvorno, svakako ćemo uvrstiti u našu ponudu.

Budući da često posjećujete razne edukacije i kongrese diljem svijeta i imali ste prilike vidjeti inovacije koje mijenjaju ljudske živote na bolje, mislite li da tehnologija napreduje prebrzo ili presporo?

Razvoj tehnologije nam omogućuje da brže i lakše dođemo do određene dijagnoze i da terapiju odradimo bolje s većim uspjehom. Primjerice, imamo aparat koji pomoću umjetne inteligencije analizira dlačice na vlasištu, broji ih, određuje njihovu debljinu, gustoću, broj dlačica na pojedinoj folikularnoj jedinici, te nam tako pomaže u određivanju dijagnoze i praćenju promjena na vlasištu. Također, danas imamo mogućnost potpuno personalizirane terapije ovisno o genetici i stilu života što omogućuje puno veću uspješnost u liječenju ćelavosti.

S druge strane napravljen je i robot za transplantaciju kose koji je veliko razočaranje, ima puno lošije rezultate od onih koje dobijemo kad iskusan liječnik radi transplantaciju. Vrlo je bitno biti kritičan i odvagnuti što je od novih tehnologija zaista uspješno i korisno. Gotovo svakodnevno komuniciram s kolegama iz cijelog svijeta koji se bave kosom, te izmjenjujemo iskustva vezano za određene procedure. U našoj Poliklinici primjenjujemo samo procedure u koje smo se uvjerili da su djelotvorne i koje bi primijenili i na sebi.