Štitna žlijezda neparan je organ smješten s prednje strane vrata, uz grkljan i dušnik s obje strane, jer se sastoji od dva režnja koji su povezani s užim dijelom koji se zove istmus. Jako je dobro prokrvljena. Kao i druge žlijezde s unutarnjim izlučivanjem, produkte koje nazivamo hormonima izlučuje u krv i preko njih djeluje na sva i najudaljenija tkiva i organe u ljudskom organizmu. Ne postoji gotovo ni jedno tkivo, ili organ u našem tijelu koji nije pod utjecajem hormona štitnjače.

Štitna žlijezda luči dva važna hormona prijeko potrebna za normalno funkcioniranje i razvoj ljudskog organizma: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Lučenje hormona štitnjače pod utjecajem je hormona hipofize, TSH, koji osovinom hipotalamus – hipofiza – periferna žlijezda kontrolira rad štitnjače.

Za sintezu hormona štitnjače u organizmu potreban je jod, koji se unosi raznovrsnom prehranom bogatom jodom. Pokazalo se da je od presudne važnosti dobro jodiranje kuhinjske soli, što je kod nas riješeno zakonom iz 1953. godine, a 1996. je donesena dopuna Zakona koja je precizirala da u soli mora biti 25 miligrama kalijeva jodida po kilogramu soli i to se smatra optimalnom količinom koja omogućuje normalan rad štitnjače.

Izvor: štitnjača.hr